Monestir de San Pedro de Tejada

S Petri de Teggada / Texada / Teiada

(Puente-Arenas / Merindad de Valdivielso, Burgos)

San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada

Hom coneix una còpia de la carta de fundació del monestir de San Pedro de Tejada on s'esmenta una comunitat sota la direcció de l'abat Rodanio. La data d'aquest document ha estat molt qüestionada, s'ha esmentat l'any 811, però possiblement és de l'any 850, sota el regnat d'Ordoni I d'Astúries. Quan Sanç Garcia va fundar San Salvador de Oña, l'any 1011, aquest cenobi va formar part de la dotació inicial d'aquell nou establiment. Els monjos i monges que formaren la primera comunitat d'Oña procedien d'aquest monestir i de San Juan de la Hoz (Cillaperlata, Burgos).

San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada

Des del moment de la fundació d'Oña, aquest establiment va passar a ser un priorat depenent d'aquella casa. En la segona meitat del segle XI i des de l'abadia d'Oña es va impulsar la construcció d'una nova església a Tejada, la que encara es conserva. Sota la direcció del prior Rodrigo (cap al 1180) el priorat va viure una bona època de prosperitat, en la qual va incorporar al seu patrimoni diverses possessions. Hi ha constància que encara el 1673, un abat d'Oña havia sigut abans prior de San Pedro de Tejada. L'actual ermita de San Pedro de Tejada és una construcció de nau única, un dels trams d'aquesta està cobert per una cúpula sobre la qual s'aixeca el campanar. Té dues portes, l'occidental amb una notable decoració escultòrica, i la del nord que devia comunicar amb les dependències conventuals desaparegudes.

San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada
San Pedro de Tejada

Al Museu Marès de Barcelona es conserva un calvari, possiblement del segle XIII, que procedeix d'aquest lloc
San Pedro de Tejada
Calvari de San Pedro de Tejada (segle XIII?)