Canònica de Santa María d’Arbas

Col·legiata de Santa María d’Arbas / Hospital d'Arbas

(Villamanín, Lleó)

Canònica d'Arbas
Canònica d'Arbas

La col·legiata de Santa María d’Arbas està situada a la població d’Arbas del Puerto en un lloc estratègic del camí que comunica Lleó amb Oviedo, prop del port de Pajares. En aquest indret s’hi va establir, al voltant del 1092 una comunitat de canonges que seguien la regla de Sant Agustí.

Canònica d'Arbas
Canònica d'Arbas

Cap al 1116, el comte Fruela i la seva esposa hi van fundar una hostatgeria i hospital per atendre els pelegrins, que va quedar a càrrec de la comunitat canonical. El lloc va rebre els favors de la monarquia lleonesa, el 1117, la reina Urraca (1081-1126) el va fer beneficiari d’una important donació, el 1151, Alfons VII i, el 1214, Alfons IX de Lleó (1171-1230) van fer altres aportacions a la canònica, especialment aquest darrer, durant el seu regnat es va reedificar l’església gràcies a la seva intervenció.

D’altra banda, la casa estava exempta de la subjecció a la diòcesi d’Oviedo, cosa que va generar conflictes entre l’abat d’Arbas i el bisbe, fins al segle XIX. Al segle XV es trobava en decadència i, el 1419, la canònica fou secularitzada, mai no es va refer del tot, però va continuar la seva existència, almenys nominalment, fins a la desamortització. Es conserva l’església romànica del segle XIII.

Canònica d'Arbas
Alfons IX de Lleó, benefactor d'Arbas