Comanda de San Juan de Montealegre

Monestir de San Martín de Montes / S Martini de Motibus / Monestir de Montealegre

(Villagatón, Lleó)

San Juan de Montealegre

L’any 946 es va celebrar el concili de Monte Irago en el que, entre altres, hi va participar l’abat Pimolus de Sancti Martini, que hom considera que pot tractar-se d’aquest monestir. Es tractaria d’una fundació benedictina del segle X o, potser anterior. Pràcticament no hi ha més notícies, inicialment seria una possessió episcopal, però més endavant va esdevenir de propietat reial.

Com a tal propietat, el 1165 el rei lleonès Ferran II el va donar a la canònica augustiniana de Santa María de Poibueno (Lleó), fet que fa pensar que el monestir de San Martín, segurament, ja no mantenia activitat. Curiosament, el 1203 o 1204, Rodrigo, prior de Poibueno i al mateix temps abat de San Martín de Montes va autoritzar el traspàs d’aquest monestir a l’orde de l’Hospital, el que va provocar el rebuig de Poibueno per la pèrdua patrimonial que representava. Arran d’aquest canvi poc freqüent, es van establir uns pactes entre el mateix monestir, el bisbat d’Astorga i el monestir de Carracedo, que tenia certs drets sobre aquest lloc.

El primer comanador de l’establiment hospitaler, que depenia de la comanda de Puente de Órbigo (Lleó), fou Don Gonzalo, i Rodrigo va mantenir encara el càrrec honorífic de prior. Arran d’aquest canvi, també es va modificar la seva advocació per la de San Juan de Montealegre. Al segle XVI es van fer reformes de l’església i el 1873 la propietat va passar a la diòcesi d’Astorga en qualitat de parròquia. L’església medieval, de l’època de l’arribada dels hospitalers, encara es trobava en un relatiu bon estat de conservació a començament del segle XX, però va caure en ruïna i les seves pedres van servir per a altres construccions de la rodalia. Al Museo de los Caminos d’Astorga es conserven alguns capitells procedents d’aquest lloc.