El castell de Ponferrada és d’origen antic, a banda d’una ocupació en època prehistòrica, la fortalesa ja existia en època de Ferran II de Lleó (1137-1188), quan fou lliurada als templers que, almenys el 1178, ja hi havien establert una comanda de la qual es tenen algunes notícies en els anys següents. Fins que, el 1204, Alfons IX va desposseir el Temple d’aquest castell.
El mateix rei va reintegrar-lo a l’orde militar l’any 1211. En alguns documents, la comanda de Ponferrada s’associa al lloc de Rabanal (Rabanal del Camino, a llevant de Ponferrada, cap a Astorga), de manera que alguns comanadors utilitzaren els dos noms de lloc en el seu títol, tot i que devia tractar-se d’una única unitat administrativa dintre de l’estructura templera. El Temple va retornar el castell a la Corona poc abans de la dissolució de l’orde, passant per diverses mans des d’aquell moment. En el procés de Medina del Campo (1310), aquesta casa no figura en la relació de comandes de l’orde.
Durant el segle XV, quan era propietat de Pedro Álvarez Osorio († 1482), es van aixecar gran part de les seves estructures, refent les fortificacions. Al segle XIX, durant la Guerra del Francès, va patir destruccions i després va servir de pedrera per a altres construccions. Ja avançat el segle XX, es van protegir les restes, però l’abandonament va continuar fins a mitjans del mateix segle.
- LUENGO, José María (1980). El castillo de Ponferrada y los templarios. Palència: Ed. Nebrija
- MARTÍNEZ DÍEZ, Gonzalo (1993). Los templarios en la Corona de Castilla. Burgos: La Olmeda
- MARTÍNEZ RUIZ, María José (2010). El régimen caciquil y sus efectos en la gestión del patrimonio artístico a comienzos del siglo XX. VI Congreso Internacional “Restaurar la Memoria" 2008
- QUADRADO, José María (1855). Recuerdos y bellezas de España. Asturias y León. Madrid: Repullés
- QUINTANA, Augusto (1983). Temas bercianos. Vol. III. Ponferrada: Bérgida
- RETUERCE, Manuel; i altres (2014). Excavaciones arqueológicas y hallazgos monetales en el castilllo berciano de Ponferrada. Revista Numismática Hécate, núm. 1