Castella i Lleó
Monestir de San Benito de Sahagún
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Lleó següent >

Lleó

L’origen del monestir de San Benito de Sahagún està envoltat per les llegendes, aquestes el situen en l’època de les persecucions, quan els sants Facundo y Primitivo foren martiritzats prop d’aquí i els seus cossos llençats al riu Cea, que els va arrossegar aigua avall fins que es van aturar en un lloc, on foren enterrats. Més endavant aquell lloc esdevingué un centre de culte i en època visigòtica, s’hi va incorporar una comunitat monàstica que va acabar l’any 714 amb la invasió sarraïna. La casa fou coneguda en aquella època amb el nom de Domnos Sanctos.

San Benito de Sahagún
Arc de San Benito

Ruïnes de l'església del monestir

Un cop recuperades aquestes terres, Alfons I d’Astúries va restaurar el lloc però fou arrasat novament per un atac islàmic. La nova fundació va venir de la mà d’Alfons III el Magne, l’any 872 haurien arribat uns monjos que fugien del monestir de San Cristóbal de Còrdova i el rei els va cedir el lloc de Domnos Sanctos. De nou fou atacada pels sarrains (883) i de nou fou restaurada també sota Alfons III, l’any 904. Ràpidament va començar la construcció d’una nova església, consagrada el 935. El lloc va començar a ésser conegut amb el nom de San Facundo (del que derivaria Sahagún) i va rebre del mateix rei una important donació territorial que seria la base d’una rica senyoria que seria administrada des del monestir. Aquest patrimoni seria incrementat en els anys següents per diversos monarques. Alfons VI hi va fundar un hospital per a pelegrins, també sota aquest rei es va posar la casa sota la direcció de Cluny mentre es canviava el ritus mossàrab pel romà, no sense oposició. Aquest monarca fou enterrat en el monestir.

Arc de San Benito

Va esdevenir un centre de poder important, es va formar una vila al seu voltant i fins i tot va encunyar moneda. Al seu voltant, cap el 970 es va fundar un ric beateri per a dones nobles, sota l’advocació de San Juan Bautista. En el decurs de la primera meitat del segle XIII (1235) la vila de Sahagún i la mateixa abadia foren víctimes d’un incendi que va destruir la primera i afectar de manera important la segona. L’any 1494 la casa de Sahagún fou unida a San Benito de Valladolid. Tres nous incendis van afectar de nou aquesta casa, l’any 1590, el 1679 i 1692.

Arc de San Benito
Arc de San Benito

Arc de San Benito, revers
Torre de l'església

En el decurs de la Guerra del Francès, l’abadia fou ocupada i també l’hospital, que fou destinat a ús militar. El monestir fou saquejat i incendiat mentre els monjos es van veure obligats a abandonar-lo. Quan van retornar (1814) van trobar-se amb les edificis malmesos i van començar la seva restauració. La exclaustració de 1820 i la desamortització de 1835 va acabar definitivament amb el monestir, les restes conservades són ben poques si tenim en compte la importància històrica del lloc.

Tampoc es conserva gran cosa del seu patrimoni mobiliari i arxiu a causa de la seva història. Al proper monestir de la Santa Cruz es conserva el sepulcre d’Alfons VI, portat aquí a causa de la desamortització. Al Museo de León i a la propera església de San Tirso es conserven alguns elements arquitectònics d’aquest lloc.

Església del monestir

Imatge de sant Joan Evangelista ?