Castella i Lleó
Monestir de San Andrés de Arroyo
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Palència següent >

Palència

L’origen del monestir de San Andrés de Arroyo cal cercar-lo en la voluntat de Mencía de Lara membre d’una noble família castellana. La documentació més antiga del monestir és una donació d’Alfons VIII a Mencía, de l'any 1181, on sembla que la casa ja era en funcionament en aquell moment i que la fundadora formava part de la comunitat, potser amb el títol d’abadessa. A la donació del lloc on es va establir el monestir li seguiren una sèrie d’altres donacions de béns i drets.

San Andrés de Arroyo

Cistercenques

Façana nord de l'església

Poc després (1181), el mateix Alfons VIII va fundar el monestir de las Huelgas, a Burgos, i va posar aquest de San Andrés en una posició depenent d’aquell, que el rei va voler que tingués una especial rellevància. L’església monàstica es va consagrar el 1222.

Els efectes de la desamortització de 1835 no van tocar massa aquesta comunitat i l’abandó del lloc per part de les monges va ser molt curt. De San Andrés de Arroyo procedeix un magnífic Beatus, ara conservat a la Bibliothèque Nationale de France, Paris.

Portada de l'església

Atri
El presbiteri

Volta de l'absis
Església
Cor

Cor

Portada de la sala capitular

Pati del monestir
Hostatgeria
Portal de l'hostatgeria

Capella
Edificis auxiliars

Al Museu Marès de Barcelona es conserva una imatge de la Mare de Déu (1300-1350?), procedent d'aquest monestir
San Andrés de Arroyo / Museu Marès San Andrés de Arroyo / Museu Marès