Altres monestirs de la província de Palència

(Palència)

Valverde / Vallis-Viridis / Val Verde / Benevivas
(Boadilla de Rioseco, Palència)
Santa María de Benavides
Detall de Mapa Geográfico del Partido de Carrión (1785)
Biblioteca Virtual de Defensa

El monestir cistercenc de Santa María de Benavides estava situat al terme de Boadilla de Rioseco, prop del riu Sequillo, ara ha desaparegut. S’havia fundat en una data incerta, entre el 1169 i 1176 segons les fonts, en el lloc de Valverde, la seva impulsora fou la comtessa Estefania Ramírez, esposa (o vídua, segons la data que es consideri) de Ponce de Minerva († 1175), una família que també va participar en les fundacions del monestir de Carrizo (Lleó) i el de Sandoval (també a Lleó) ambdós cistercencs. El seu gendre, Diego Martínez de Villamayor, també està relacionat amb altres cases monàstiques de la regió: San Andrés de Valbení (després lliurat al monestir de Santa María de Valbuena, Valladolid) i Santa María de Benevívere (Palència).

Filiació de Benavides

El 1179, Alfons VIII, va donar el lloc de Benevivas (després derivaria a Benavides) al monestir de Valverde i, cap al 1190, s’hi va traslladar la comunitat, la protecció de la noblesa i de la mateixa monarquia va propiciar el bon desenvolupament d’aquesta casa. El 1215 Benavides va fundar el monestir de Santa María de la Vega (Palència). Un dels patrons de Benavides fou Rodrigo González Girón († 1256) que va participar molt activament en la construcció del monestir, on fou enterrat. Durant el segle XVI la casa va entrar en decadència, fins al segle XIX. Amb la Guerra del Francès fou exclaustrat temporalment, fins que amb la desamortització fou suprimit i clausurat definitivament, fou espoliat, va caure en ruïna i convertit en una explotació agrària, amb restes insignificants de l’antic monestir.