Priorat de San Martín de Casuar

Santa María del Casuar / Covasuar / Cassuar

(Montejo de la Vega de la Serrezuela, Segòvia)

Aquest lloc era propietat del monestir de San Pedro de Arlanza (Burgos). L’any 931, segons un document sense garanties d’autenticitat, el lloc de Casuar (Covasuar) fou donat a Arlanza pel comte de Castella, Ferran González. Aquell monestir burgalès va instaurar un priorat en aquest indret, el 1155, el rei Alfons VII va fer una permuta d’aquest territori amb Arlanza, tot i que el priorat va continuar sota la dependència del monestir. El 1271 encara s’esmenta el títol de prior d’aquest lloc. L’església de Santa María està situada en un indret aïllat del parc natural de Las Hoces del río Riaza, on es conserva en ruïnes la seva senzilla església romànica, de nau única.