Castella i Lleó
Monestir de Santa María de Matallana
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Valladolid següent >

Valladolid

El lloc de Matallana fou adquirit l’any 1181 pel rei Alfons VIII a l’orde de l’Hospital i aquell mateix any el va cedir a Tello Pérez de Meneses i la seva esposa els quals hi van fundar un monestir cistercenc. Aquesta donació es va formalitzar l’any 1185 i el rei Alfons a més del seu vist-i-plau, va posar aquesta nova casa sota la seva protecció. Per portar a terme l’establiment de la nova casa els fundadors la van oferir als cistercencs de La Crête (Alt Marne), al seu torn fundada des de Morimond.

Matallana
Matallana

Matallana
Matallana
Matallana
Matallana

Possiblement els primers ocupants del monestir van utilitzar alguna construcció anterior, de l’època dels hospitalers o fins i tot anterior a l’arribada d’aquests. Des d’aquell moment i fins el segle XIII hom va construir el nou monestir amb la seva església (aixecada sobre una d’anterior) alhora que aconseguien aplegar un important patrimoni material, la prosperitat de la casa podria estar relacionada amb la veneració que gaudia el cos del seu primer abat Robert, considerat sant. El monestir fou reformat i va entrar a la Congregación de Castilla l’any 1515. Les obres de construcció, reforma i millora de les diferents dependències es van anar succeint en el temps durant molts anys.

Matallana
Matallana

Amb la guerra del Francès el lloc fou exclaustrat i saquejat, la comunitat hi va poder tornar el 1814. Després va patir una nova exclaustració temporal durant el Trienni Liberal i la definitiva el 1835. Després de la desamortització el monestir es va anar deteriorant i va caure en ruïna, també durant el segle XIX es va anar perdent el seu valuós mobiliari del que hom té constància per les cròniques antigues. S’han pogut salvar alguns sarcòfags procedents de l’església i que ara es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona. Des del 1975 és de propietat pública i darrerament s’ha excavat.

Matallana
Matallana