Monestir de Santa María de La Mejorada

Ermita de La Mejorada

(Olmedo, Valladolid)

Monestir de La Mejorada

Cap al 1330, una tal María Pérez va aixecar una capella dedicada a la Mare de Déu en aquest indret gràcies a una herència, la qual havia estat “millorada” d’acord amb aquesta figura legal respecte la dels seus germans, d’aquí el nom de “Mejorada”, per la que era coneguda. Poc després, uns ermitans van fer-se càrrec del lloc, després hi van arribar uns terciaris franciscans.

El 1396, la comunitat terciària volgué modificar la seva situació i establir-se monàsticament, i amb aquesta finalitat van adoptar la regla de Sant Jeroni, cosa que es va oficialitzar l’any següent. Ferran d’Antequera (després rei de la corona d’Aragó) va protegir el monestir amb la finalitat d’aixecar-hi un palau i el seu panteó, va ajudar econòmicament la seva construcció i manteniment. Al davant d’aquesta iniciativa hi va posar el comanador Velasco Fernández, veí d’Olmedo, que també hi va bastir una capella funerària per a la seva família.

Aquella protecció reial continuaria més endavant, aixecant noves dependències i aconseguint una casa rica en béns i rendes, a més d’un valuós mobiliari, conservat en part. Després d’un episodi de saqueig a causa de la guerra del Francès, el 1835 fou exclaustrat i va caure en ruïna. A finals del segle XIX s’hi va establir efímerament una comunitat dominica. Ara es conserva ben poca cosa, hi destaca especialment la capella Velasco Fernández, o del Crucifijo.

Capella del Crucifijo, interior
Ecce Homo (c 1525)