Convent de San Pablo de La Moraleja

San Pablo de los Perdones

(San Pablo de la Moraleja, Valladolid)

San Pablo de La Moraleja

Aquest convent carmelità té el seu origen en un establiment anterior, on es van aplegar un grup de clergues al voltant de l’ardiaca Hernán Velázquez, casa que ja existia el 1295, quan una butlla de Bonifaci VIII va concedir indulgències als seus visitants. Hernán va fer donació de la casa als carmelites l’any 1315.

El lloc es va convertir ràpidament en un important centre de devoció, fomentat per les indulgències que li foren concedides en diverses ocasions, també pel poder d’atracció de la Mare de Déu de la Soterraña venerada en el claustre del convent i per les nombroses relíquies que posseïa. A causa de les indulgències que s’hi podien obtenir, el lloc també s'anomenava San Pablo de los Perdones. A més, fou objecte d’especial protecció dels monarques castellans (Alfons XI, Joan I, Enric III, Joan II, els Reis Catòlics...) que van atorgar béns i privilegis a favor de la casa conventual. Des del 1443, els carmelites tenien a càrrec seu la parròquia del lloc.

L’any 1594, es va celebrar un capítol provincial en aquest indret. Es va exclaustrar i suprimir el 1835, poc després, ja consta que començava la seva ruïna, el gros de les restes que encara es conserven pertanyen cronològicament a les reformes efectuades en el segle XVIII. L’església es va conservar com a parròquia fins a la construcció d’una de nova a la població, després del seu abandonament, també va caure en ruïnes. Al Museo Diocesano y Catedralicio de Valladolid es conserva una Pietat (c 1500) de fusta policromada, l'autor és conegut com a Mestre del Claustre de la Moraleja.

Pietat de La Moraleja
Ara al Museo Diocedano y Catedralicio de Valladolid