Priorat de Sainte-Livrade
Prieuré de Sainte-Livrade / S Liberata
(Sainte-Livrade-sur-Lot, Òlt i Garona)
El priorat de Sainte-Livrade, situat a Sainte-Livrade-sur-Lot, té el seu origen en una església dedicada a aquesta santa, que segons la tradició era originària d’aquest territori. Aquesta església estava a càrrec d’un grup de clergues que, l’any 1116, la van cedir al monestir de La Chaise-Dieu (Alt Loira), el qual es va encarregar de fundar-hi un priorat conventual.
A partir d’aquell moment es va iniciar la construcció de l’església actual i de la resta del priorat. Tot i això, el bisbe d’Agen s’oposà a aquesta donació, però l’any 1122 l’abat Étienne de La Chaise-Dieu va aconseguir el suport del papa Calixt II, que en va aprovar la cessió. Cap al final del segle XVI, el monestir passà a estar governat per priors comendataris. Posteriorment, fou víctima de les guerres de Religió, i l’any 1655 s’incorporà a la Congregació de Saint-Maur, que en mantingué la custòdia fins a la seva dissolució durant la Revolució Francesa.
Actualment només es conserva l’església del priorat. Aquesta presenta una nau principal, rematada per un absis que conté un segon absis més petit. Al nord hi ha una segona nau, més curta, també rematada per un absis, que s’ha considerat que podria haver estat l’antiga sala capitular. Els espais absidals són les úniques parts medievals que es conserven de l’edifici. La nau principal, construïda al segle XIV, fou substituïda per una nova estructura al segle XIX. Pel que fa a les dependències priorals, no en queden vestigis. A més, sembla que el dibuix publicat al Monasticon Gallicanum en època maurista (1688) no reflecteix l’estat real de l’edifici, sinó un projecte arquitectònic.
Monasticon Gallicanum
Bibliothèque nationale de France
- BARRÉRE, Joseph (1855). Histoire religieuse & monumentale du diocèse d'Agen. Agen: Chairou
- BESSE, J.-M. (1910). Abbayes et prieurés de l'ancienne France. Vol. 3: Provinces ecclésiastiques d'Auch et de Bordeaux. Abbaye de Ligugé
- DUBOURG-NOVES, Pierre (1969). Congrès Archéologique de France. 127e session. París: Société Française d’Archéologie
- DUBOURG-NOVES, Pierre (1969). Guyenne romane. La Pierre-qui-Vire: Zodiaque
- PEIGNÉ-DELACOURT, Achille (1877). Monasticon Gallicanum. Paris: G. Chamerot
- TAMIZEY DE LARROQUE, Philippe (1869). Notice sur le prieuré de Sainte-Livrade, d'après un manuscrit inédit de la Bibliothèque impériale. Agen: Noubel
- THOLIN, Georges (1874). Études sur l'architecture religieuse de l'Agenais. Agen: Michel