Monestirs
Monestirs de
Normandia
Abadia de Saint-Martin de Mondaye
< anterior Inici França Normandia Calvados següent >
castellano
cercador contacte facebook

Calvados

Aquesta casa premonstratenca fou fundada al voltant de 1200, el 1202 ja està documentada l’existència del monestir i del seu abat. La fundació hauria estat impulsada pel bisbe de Lisieux, Jourdain du Hommet, i el cavaller Raoul de Percy que van encapçalar les donacions a la nova casa. Tot i això, el lloc ja hauria estat ocupat amb anterioritat per un tal Turstin, que hauria practicat l’eremitisme en aquest mateix indret. Tot i tractar-se d’una casa modesta, les donacions van permetre el seu desenvolupament tant pel que fa al propi monestir i comunitat com de les esglésies que hi depenien. Tot plegat es va estroncar a causa de les inestabilitats provocades per la guerra dels Cent Anys. El 1562 es van repetir els episodis bèl·lics però amb més intensitat, el que va obligar a la comunitat a abandonar el monestir.

Mondaye
Abadia de Mondaye


Premonstratencs 

Mondaye
Abadia de Mondaye

Mondaye
Abadia de Mondaye


Durant el segle XVII es va treballar en la reconstrucció de la casa. La reforma també va afectar l’observança de la regla i el 1634 es va afiliar a la congregació de Lorraine, que va donar un nou impuls a la vida religiosa. El 1706 es va posar la primera pedra de la nova església, l’anterior es trobava molt malmesa, obra que es va poder donar com acabada el 1727. Les obres de restauració o reconstrucció van afectar també altres dependències. Amb això va arribar la Revolució i el 1791 eren expulsats els canonges, el lloc va patir desperfectes menors i amb certa rapidesa es va poder recuperar l’activitat religiosa a l’església, esdevenint parròquia. Mentrestant el monestir va ser ocupat per diverses institucions religioses fins que el 1859 hi va arribar una nova comunitat premonstratenca des de Bèlgica, que malgrat algunes interrupcions i episodis adversos com ara la Segona Guerra Mundial, que la va tocar de ple, encara es manté en aquest lloc. Entre altres, hi depèn el priorat de Santa Fe de Conques.

Mondaye
Abadia de Mondaye


Mondaye
Abadia de Mondaye

Mondaye
Abadia de Mondaye
Mural de la cúpula

Mondaye
Abadia de Mondaye
Sant Norbert rep la Regla de sant Agustí
Eustache Restout


Mondaye
Abadia de Mondaye
Sant Norbert

Mondaye
Abadia de Mondaye. Portal de ponent

Mondaye
Abadia de Mondaye


 

Mondaye
Abadia de Mondaye
Il·lustració de l'Annuaire des cinq départements de la Normandie

 

Bibliografia:
- DIGUÈRES, Victor des (1877). Excursion a l'abbaye de Mondaye. Annuaire des cinq départements de la Normandie. París: Derache
- PELCOQ, Jean (1997). L’abbaye de Mondaye. Art de Basse-Normandie. Num. 112. Conseil Régional de Basse Normandie

Enllaç:
- Abadia de Mondaye


Situació:

L'abadia de Mondaye (11) es troba al sud de Bayeux

Baldiri B. - Maig de 2015