Centre-Val de Loira
Priorat de Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle d’Orleans
Sancta Maria Puellaris. Bononuntio. Bono Nuncio
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Loiret següent >

Loiret

A les acaballes del segle X el rei franc Hug Capet va impulsar la restauració d’una antiga església dedicada a Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle, que anteriorment era coneguda com Sancta Maria Puellaris fet pel qual hom la relaciona amb un monestir femení. El fill i successor d’Hug, Robert II, es va encarregar de dotar la casa, en la que s’hi va instal·lar una comunitat secular de canonges. L’any 989, la casa va patir els efectes d’una ocupació dels normands, després de la qual es va restaurar. El 1149 el bisbe d’Orleans, Manassès, va autoritzar la seva transformació en un priorat depenent de la gran abadia benedictina de Marmoutier (Tours) operació aprovada el mateix any pel papa Eugeni III.

Bonne-Nouvelle
L'antiga casa de Bonne-Nouvelle, ara prefectura

Benedictines ? Benedictins

Saint-Maur

Durant la segona meitat del segle XIV el priorat de Bonne-Nouvelle va patir directament els efectes de la guerra, situació que es repetiria durant el setge de la ciutat de 1428-29, deixant el lloc en plena decadència, de manera que els monjos es van retirar a Marmoutier però mantenint nominalment el lloc com a dependència amb el títol de priorat. Durant la segona meitat del segle XVI la situació de ruïna es va agreujar i va quedar deshabitat.

El 1653 la congregació de Saint-Maur hi va voler instaurar una col·legi i va adquirir el lloc a Marmoutier, de manera que ja l’any següent en van prendre possessió. No es tracta doncs de la reforma maurina d’una antiga casa benedictina, com és el cas habitual, si no de la fundació d’un monestir en un antic priorat abandonat. Un episodi d’importància per la història de la nova casa és el de l’arribada de la biblioteca de Guillaume Prousteau, donada l’any 1714 a la ciutat d’Orleans amb la condició que fos gestionada pels maurins.

Bonne-Nouvelle
Escut del priorat de Bonne-Nouvelle
Segons l'Armorial général de France (1697-1709)
Bibliothèque nationale de France

El 1790 la Revolució va acabar amb la vida conventual de Bonne-Nouvelle que va passar a mans de l’Estat, el 1800 el lloc fou ocupat per la Prefectura de Loiret, funció que encara té. El lloc i les construccions que es conserven tenen el seu origen en l’obra constructora dels maurins amb les remodelacions que s’hi ha fet des de que és de propietat pública.

Bonne-Nouvelle
Detall del plànol de Fleury, Orleans (1640)