Centre-Val de Loira
Abadia de Saint-Florentin de Bonneval
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Eure i Loir següent >

Eure i Loir

Aquest monestir hauria estat fundat per Carles de Provença (855-863, fill de Lotari I) l’any 857, aquest va donar els terrenys per aixecar-lo, a més de dotar-lo convenientment. L’església fou posada sota l’advocació de sant Marcel·lí i sant Pere. A l’abadia de Saint-Martin d'Ainay (Lió, Roine) es veneraven les relíquies dels màrtirs Florentí i Hilari, la tradició diu que aquella casa es trobava en decadència i que el 863 hi van arribar uns monjos procedents de Bonneval per redreçar l’observança i reconstruir-la. Un cop acabada la seva tasca van tornar al lloc d’origen però emportant-se una part de les santes relíquies dels màrtirs. Cap el 875 la casa de Bonneval s’havia posat sota l’advocació de sant Florentí.

Bonneval
Saint-Florentin de Bonneval
Entrada al monestir i palau abacial

Saint-Père-en-Vallée
Escut de l'abadia de Bonneval
Armorial général de France (1697-1709)

Cripta de l'abadia de Bonneval
C. Delorme, 1817
Bibliothèque nationale de France

El 911, el monestir fou víctima dels normands que assolaren la regió amb el resultat del seu saqueig i deixant-lo sense comunitat, els monjos que no hi van morir es van dispersar. El comtes de Blois, Thibault i Eudes van refundar l’abadia, per la que el 967 obtingueren la protecció de Lotari (954-986). Durant molts anys l’abadia va gaudir d’una època de prosperitat, que es va veure estroncada el 1370 i el 1420, durant la guerra dels Cent Anys. El 1568 va tornar a patir els efectes de la guerra, questa vegada amb les de Religió. A començament del segle XVII l’abadia es trobava en plena decadència i l’observança de la Regla no es complia. Tot plegat va fer que el 1645 la casa s’afiliés a la congregació de Saint-Maur que es va encarregar que refer les diferents dependències del monestir, obra que es va portar a terme a finals d’aquell segle i començament del següent. Així va seguir fins que la Revolució va suprimir el monestir (1790), que els monjos van haver d’abandonar (el 1768 la comunitat era de 9 membres). Els immobles es van posar a la venda i el 1793 s’hi va establir una filatura de cotó, alhora que s’enderrocava l’església. El 1845 s’hi establia una colònia agrícola i el 1861 un hospital psiquiàtric, funció que encara exerceix. Hi ha restes importants de l’abadia del segle XVIII i elements de construccions anteriors.

Gravat núm. 53 del Monasticon Gallicanum