Centre-Val de Loira
Abadia de la Cour-Dieu
Curia Dei
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Loiret següent >

Loiret

Casa cistercenca fundada el 1118 des de l’abadia de Cîteaux (Costa d’Or) gràcies a la intervenció del bisbe Joan II d’Orleans. La primera comunitat arribada des de la Borgonya estava sota la direcció de l’abat Amalric. El 1123 el rei Lluís el Gras confirmava la fundació i els béns i drets que hom li havia atorgat. El 1136 es va fundar des d’aquí el monestir de Notre-Dame du Val (Val d’Oise), i el 1144 el de Notre-Dame d'Olivet (Loir i Cher). El 1147 el papa Eugeni III prenia la casa sota la protecció de la Santa Seu, operació que va repetir el papa Alexandre III l’any 1159. El 1216 es va consagrar l’església abacial, construcció que havia començat el 1169. El 1181 encara fundaria una nova abadia, Sacra Cella o Cercanceaux (Sena i Marne).

Amb el segle XV va arribar la decadència de la casa, una de les causes fou la guerra dels Cent Anys que va tocar de ple la regió, l’abadia va quedar molt afectada així com les seves possessions. L’arribada del règim comendatari (1530) va agreujar la situació i el 1562 la casa era assaltada pels protestants. Malgrat tot la comunitat cistercenca es va mantenir en aquest lloc fins el 1790, quan el monestir fou suprimit a causa de la Revolució. El lloc fou venut en subhasta i aviat va entrar en ruïna. Encara es conserven algunes ruïnes d’aquella casa, de propietat particular.

Fontainejean
Ruïnes de l'església de la Cour-Dieu, 1825