Centre-Val de Loira
Abadia de Saint-Pierre de Chezal-Benoît
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Cher següent >

Cher

Aquesta casa té el seu origen en un altre cenobi fundat a iniciativa del comte de Chalon, Geoffroy de Donzy (1080-1111). Aquest, retornant de Terra Santa va demanar al papa autorització per fundar un monestir, el pontífex va designar uns monjos de l’abadia de Vallombrosa (Toscana) que es van assentar en un lloc facilitat pel comte i establint el nou monestir de Silviacum, poc després conegut com Cornilly (Loir i Cher). D’altra banda, el vescomte de Bourges, Eudes Arpin, a punt de marxar a la croada, també va voler fundar un establiment monàstic, el monestir de Cornilly es va encarregar de dirigir-lo i el bisbe de Bourges aprovar-lo, l’any 1093, es va dedicar a sant Pere. El 1099, una butlla del papa Urbà II va posar la casa sota la seva protecció, alhora que li imposava la Regla de Sant Benet segons els costums de Vallombrosa.

Chezal-Benoît
L'església de Chezal-Benoît

Vallombrosa

Chezal-Benoît

Chezal-Benoît

Chezal-Benoît
Escut de l'abadia de Chezal-Benoît
Armorial général de France (1697-1709)
Bibliothèque nationale de France

L’església fou consagrada el 1104 i el seu primer abat fou André de Vallombrosa, el mateix any, el papa Pasqual II confirmava la fundació i les disposicions del seu antecessor. La vitalitat de l’abadia es va veure interrompuda a causa de la guerra dels Cent Anys, motiu pel qual, fou fortificat poc després. A mitjan del segle XV l’observança de la casa s’havia relaxat, el 1488 Pierre du Bas fou nomenat el seu abat i va tenir cura de la seva reforma, tant pel que fa a les dependències monàstiques com al redreçament de l’observança, establint unes noves normes de conducta més estrictes en alguns aspectes, com ara la disposició de béns per part dels membres de la comunitat i l’elecció d’abat pels propis monjos, el que va evitar durant molts anys l’establiment del règim comendatari.

Chezal-Benoît
Portal de l'església de Chezal-Benoît

Chezal-Benoît

Chezal-Benoît

Aquesta normativa fou aprovada el 1490 pel papa Innocenci VIII, creant d’aquesta manera la congregació de Chezal-Benoît que poc a poc es va anar assentat a la mateixa casa mentre era també adoptada per altres monestirs. Aquesta abadia i les de Saint-Sulpice de Bourges (el 1494), Saint-Alyre de Clermont (el 1500), Saint-Vincent de Le Mans (el 1502) i Saint-Martin de Sées (el 1511) formaren el nucli de la congregació, a més d’altres que també van adoptar la seva regla: Saint-Germain-des-Prés de París (el 1513), Jumièges (el 1517), Saint-Pierre de Brantôme (el 1555) entre altres, però aquestes últimes sense beneficiar-se del concordat que els eximia del règim de comenda. Chezal-Benoît fou un centre religiós i de cultura important, va patir, però els efectes de les guerres de Religió i la intervenció de l’Estat va obligar el 1650 que la congregació de Chezal-Benoît s’unís a la de Saint-Maur, el que li va obrir un nou període de prosperitat fins que la Revolució el va suprimir. El 1792 fou venut i la seva església convertida en parroquial.

Chezal-Benoît

Chezal-Benoît