Abadia de Notre-Dame de Faverney
Abbaye Notre-Dame de Faverney / Faverniacum

Alt Saona següent >

Alt Saona

Malgrat una llegenda que fa retrocedir la data de fundació d’aquest monestir a l’època de sant Columbà, no hi ha cap prova que ho pugui confirmar. Seria Widradus qui, cap el 722, hauria fundat aquesta casa on hauria professat la seva germana, el lloc s’esmenta el 870 en l’acord de divisió de l’Imperi Carolingi entre Carles el Calb i Lluís el Germànic. A començament del segle XII estava sota la direcció dels procuradors de les monges benedictines, els quals aprofitaven per apoderar-se del seu patrimoni. D’altra banda el relaxament dels costums era preocupant i fracassaven tots els intents de reconduir la situació i recuperar l’observança de la Regla. Finalment, el 1131, l’arquebisbe de Besançon va lliurar la casa a l’abadia de La Chaise-Dieu (Alt Loira), operació que es consumaria el 1133 amb la signatura d’una butlla papal i l’arribada dels monjos que van substituir la comunitat femenina, ja eclipsada. Alhora es van recuperar els béns que li havien usurpat.

Faverney
L'abadia de Faveney

Benedictines

Faverney
Abadia de Faveney

Faverney
Abadia de Faveney
Portal de l'església

Els nous ocupants van procedir a restaurar físicament les dependències del monestir, l’època de màxima prosperitat va arribar sota l’abadiat d’Étienne Perrexi, procedent de l’abadia de Luxeuil (Alt Saona). Al segle XV el monestir va resultar afectat per les inestabilitats bèl·liques de l’època, a final d’aquell segle es trobava en decadència i fins i tot el 1514 el prior fou assassinat per un dels monjos. El 1608, encara en plena decadència, va tenir lloc un miracle: s’havia declarat un incendi a l’església i mentre les flames consumien les capelles, dues hòsties van quedar intactes dintre de l’ostensori i moltes hores després, en el decurs d’una missa, van descendir fins l’altar. Aquest esdeveniment va fomentar la devoció popular donant un nou impuls a la casa, que el 1613 es va afiliar a la congregació de Saint-Vanne. El monestir va mantenir la seva vitalitat fins el 1790, quan fou suprimit, les relíquies es van traslladar a l’església parroquial mentre que les dependències conventuals van passar a tenir altres funcions. Pel que fa a l’església, aquesta va recuperar les seves funcions el 1801 però ara com a parròquia.

Faverney
Abadia de Faveney