Monestir de Senones
Abbaye de Senones / Saint-Pierre de Senones / Senoniae
< anterior Inici França Gran Est Vosges següent >

Vosges

La tradició situa a un personatge anomenat Gondelberg en l’origen d’aquest monestir, el considera bisbe de Sens i diu que s’hauria retirat en aquest lloc dels Vosges cap el 640, on va donar origen al monestir. El relat de la seva vida fou escrit pel monjo Richer de Senones (?-c1267). També s’ha dit que era monjo de Luxeuil i seguidor de sant Columbà. Gondelberg va obtenir el suport de rei franc Khilderic II segons es desprèn d’un precepte del 661. Els primers monjos del monestir haurien seguit la Regla de Sant Columbà i no és fins a mitjan del segle X que s’esmenta explícitament l’adhesió a la Regla de Sant Benet. El fundador hauria mort al voltant del 673. L’any 770 Carlemany va designar al bisbe de Metz, Angilram, com abat del monestir el que demostra la vinculació del cenobi amb la monarquia en aquell moment i segurament des de l’època de Khilderic II. Amb l’arribada d’Angilram, la casa va quedar sota el control dels bisbes de Metz.

Senones
L'abadia de Senones

Sant Columbà

Senones
Abadia de Senones

Senones
Abadia de Senones
Vitrall modern amb sant Gondelberg

A mitjan del segle X es reformava l’observança a l’abadia de Gorze (Mosel·la) aquell impuls renovador també va arribar a Senones, que després de passar una època de dificultats a causa de les invasions dels bàrbars s’hi va afegir, tot plegat va propiciar les bones relacions entre les dues abadies. Un document de l’any 1111 atorgat per l’emperador Enric V confirmava tots els privilegis i possessions del monestir, el mateix va fer el papa Calixt II l’any 1123. Aquesta fou una època de prosperitat per la casa, el 1124 es consagrava l’església romànica dedicada a Saint-Pierre, que seria renovada posteriorment, poc després s’aixecaria l’església de Notre-Dame, o Rotonda a causa de la seva planta circular, que seria enderrocada el 1708. En els darrers anys del segle XVII i començament del XVIII s’engegava un gran projecte de reconstrucció de tot el monestir, en aquest projecte també hi va participar un dels grans noms del monestir, Augustin Calmet gran erudit i abat de la casa entre el 1728 i 1757. L’abadia fou suprimida amb la Revolució, el 1793. La major part dels edificis que es conserven corresponen a reconstruccions del segle XIX, l’església té ara l’orientació nord-sud en lloc de l’anterior est-oest.

Senones
Abadia de Senones