Abadia de Notre-Dame de Clairlieu
Abbaye de Clairlieu / Clarus-Locus / Carus Locus / Ferrières / Ameleu / Amarus Locus
< anterior Inici França Gran Est Meurthe i Mosel·la següent >

Meurthe i Mosel·la

Aquest monestir cistercenc fou fundat el 1150 pel comte Gérard II de Vaudémont en un indret conegut con les Ferrières prop del Mosel·la, a ponent de Nancy. Per la formació de la primera comunitat van arribar monjos de l’abadia de Notre-Dame de Bithaine (Alt Saona). Aquell mateix any el bisbe de Metz confirmava la donació inicial de Gérard. El lloc de les Ferrières no era l’adient per l’assentament de la comunitat i per això, el 1159 Mateu I, duc de Lorena, va fer donació al monestir d’unes terres situades més a prop de Nancy que reunia millors condicions. Aquell indret era conegut amb el nom d’Ameleu i s’hi va edificar la nova casa. El 1176, a la mort de Mateu I, fou enterrat en aquest monestir, lloc que més tard també acolliria les despulles de la seva esposa Berta de Suàbia. Tant la donació inicial com les que la van seguir van fer d’aquesta abadia un centre ric i influent, el 1183 un butlla del papa Luci III confirmava les nombroses propietats de que disposava i alhora la beneficiava amb privilegis, aquesta butlla fou confirmada el 1195 per Celestí III.

Clairlieu
Restes de la capçalera de l'església de l'abadia de Clairlieu

Clairlieu
Restes del claustre de l'abadia de Clairlieu

Filiació de Clairlieu

Abadia de Morimond (Alt Marne)
Abadia de Bithaine (Alt Saona) / 1133
Abadia de Clairlieu / 1151

Hi ha constància d’una donació efectuada el 1485 destinada a la reconstrucció de l’església i altres dependències del monestir que havien quedat en ruïna a causa de la guerra. El 1541 fou nomenat el primer abat comendatari d’aquesta casa. El 1567 la comunitat va haver d’abandonar Clairlieu per por dels atacs dels hugonots. Durant el primer decenni del segle XVII hi va funcionar un taller de tipografia. A finals d’aquell segle es trobava en decadència sobretot a causa de la inestabilitat bèl·lica que la va afectar directament, fins i tot hom va pensar en el seu trasllat a Nancy. Arran de la Revolució, el 1791 Clairlieu fou venut, el que va conduir pràcticament a la seva destrucció. Ara del lloc només en resten les ruïnes, parcialment excavades, només la zona de la capçalera de l’església i el sector de llevant del claustre.

Mateu I
Els ducs de Lorena Mateu I i Berta de Suàbia