Meurthe i Mosel·la
Meurthe-et-Moselle

Altres monestirs (descripció simplificada)

Monestir de Saint-Gengoult de Toul

Saint-Gengoult
Saint-Gengoult de Toul

Durant la segona meitat del segle X el bisbe sant Gerard de Toul va fer aixecar una església dedicada a Saint-Gengoult on hi va posar una comunitat de monges benedictines. Aquesta fundació va tenir un curt recorregut i fou substituïda per canonges regulars que existia a finals de segle. El 1049 el lloc fou cremat per causes bèl·liques i més endavant es va restaurar prenent el caràcter de col·legiata secular.

Saint-Gengoult

Saint-Gengoult
Postal antiga. Col·lecció particular

Saint-Gengoult

Abadia de Saint-Mansuy de Toul

Saint-Mansuy
Saint-Mansuy de Toul

Abadia benedictina fundada pel bisbe sant Gérard de Toul (963-994) en el lloc de la tomba de sant Mansuy, el primer bisbe de la diòcesi (s IV). Gérard va fer venir monjos de l’abadia de Saint-Èvre fundada o refundada poc abans en un lloc proper. El primer abat fou Adam (any 963). Al segle XI es va haver de reconstruir després d’un assalt i saqueig. Aquest episodi en va tornar a repetir amb el pas del temps, cap el 1378 i el 1552, en aquesta darrera ocasió, a més d’afectar el claustre i altres dependències l’església fou enderrocada i no es va aixecar mai més, fins la Revolució els monjos van utilitzar el refetor adaptant-lo com a oratori.

El 1790 els pocs monjos que hi quedaven foren expulsats i el monestir fou venut. Resta ben poca cosa de l’antic establiment però s’ha conservat el cenotafi de sant Mansuy (1512) que des del 2012 es troba a la catedral de Toul.

Saint-Mansuy

Saint-Mansuy
Cenotafi de sant Mansuy, ara a la catedral

Abadia de Sainte-Marie-au-Bois

Sainte-Marie-au-Bois

Es tracta d’un monestir premonstratenc de caràcter doble, amb una comunitat masculina i una altra de femenina, promoguda per Simon I duc de Lorena (1115-1139) en una data indeterminada. Cap el 1140 les dues comunitats es van separar i els canonges es van traslladar a l’indret on es troba actualment el monestir, que a mitjan d’aquell segle ja estaria edificat. Va tenir un desenvolupament ràpid i el 1181 el papa Luci III confirmava els seus nombrosos béns. Un document del 1436 explica que el monestir havia patit greus destruccions a causa de les guerres. El 1600 hom va decidir el trasllat de l’abadia a Pont-à-Mousson on van començar la construcció de l’església i nou monestir de Sainte-Marie-Majeure mentre que Sainte-Marie-au-Bois restaria com a priorat, condició que va mantenir fins la Revolució.

Simon I de Lorena
Simon I de Lorena
Il·lustració d'Histoire de Lorraine,

Priorat de Saint-Brice de Sancy

Sancy
Saint-Brice de Sancy

Petit priorat fundat per Hug de Sancy al voltant del l’any 1088 com a dependència de l’abadia benedictina de Saint-Hubert en Ardenne (Luxemburg, Bèlgica). El 1136, el papa Innocenci II va confirmar la propietat de Sancy a l’abadia de Saint-Hubert. Més endavant perdria el caràcter cenobític per convertir-se en un priorat simple, sense comunitat. Després de la Revolució, ja al segle XIX s’aixecaria una nova església parroquial i aquesta quedaria en desús i en ruïnes, només en queda l’absis nord.

Sancy
Reconstrucció de Saint-Brice de Sancy
Il·lustració publicada per H. Collin a
Le Pays lorrain (1982)

Priorat de Mont-Saint-Martin

Mont-Saint-Martin
Mont-Saint-Martin

Priorat benedictí fundat el 1096 pels comtes de Longwy Albert de Dabo i la seva esposa Ermesinda, que el van donar juntament amb altres béns, a l’abadia de Saint-Vanne de Verdun (Mosa). La mateixa Ermesinda va confirmar la donació el 1124, quan ja s’havia casat amb el seu segon marit Godofreu I de Namur. A mitjan del segle XII es va reconstruir l’església. El 1599 el priorat va deslligar-se dels seus vincles amb Saint-Vanne i va passar a mans dels jesuïtes. Es conserva una església romànica de tres naus, molt restaurada.

Mont-Saint-Martin
Mont-Saint-Martin

Abadia d’Haute-Seille

Haute-Seille
Abadia d'Haute-Seille

Monestir cistercenc fundat el 1140 des de l’abadia de Theuley (Alt Saona) gràcies a Agnès de Bar llavors vídua d’Hermann II de Salm. Va passar molts anys amb litigis a causa de les ingerències externes i intents d’usurpació de béns. Durant el segle XIV encara passava per situacions difícils, aquest cop a causa de la guerra. Va recuperar-se però al segle XVI va tornar a patir els efectes de les guerres. No es va refer fins el segle XVIII però a finals d’aquell segle va patir els efectes de la Revolució. Ara resten algunes ruïnes de l’església i el portal del recinte monàstic del segle XVIII.

Haute-Seille
Il·lustració de Mémoires de la Société
d'archéologie lorraine

Filiació d'Haute-Seille
Segons l'Originum Cisterciensium
(L. Janauschek, 1877)

Abadia de Morimond (Alt Marne)
Abadia de Theuley (Alt  Saona) / 1131
Abadia d'Haute-Seille / 1140

Abadia de Saint-Pierremont

Colomar de Saint-Pierremont

Canònica regular fundada cap el 1090 pel canonge Lubricus de Metz amb la col·laboració de la comtessa Mathilde. Entre els anys 1120 i 1130 va passar a ser una casa premonstratenca situació que no es va aconseguir completament fins el darrer quart d’aquell segle a causa de les reticències d’alguns membres de la comunitat en adaptar-se als nous costums. El 1625 es va reformar i afiliar a la congregació de Notre-Sauveur. Va subsistir fins la Revolució. Ara ha desaparegut gairebé en la seva totalitat.

Baldiri B. - Juny de 2019 / Actualitzat juliol 2019