Monestirs
Monestirs d'Occitània
Abadia de Belleperche
< anterior Inici França Occitània Tarn i Garona

següent >

castellano
contacte

Tarn i Garona

Fundació

Aquest monestir fou fundat en la dècada dels anys 1130-1140 pel cavaller François d’Argombat, qui va donar uns terrens per aixecar un establiment en un lloc una mica apartat de l’actual, al sud-oest. El nou monestir restaria lligat a aquesta família, que li atorgava protecció, i que el 1143 la va afiliar a l’orde cistercenc.

Més endavant el centre monàstic es va traslladar a l’indret actual, a tocar del Garona, un lloc més propici per a la seva activitat. Gràcies a les donacions, el monestir va aplegar un important patrimoni, sobretot granges dedicades a l’explotació agrícola.

Belleperche
Abadia de Belleperche. Hostatgeria


Cistercencs

 

Belleperche
Escala de l'hostatgeria

Belleperche
Decoració de l'hostatgeria


Decadència i tancament

La Guerra dels Cent Anys va fer notar els seus efectes a l’abadia, fet que es va agreujar amb l’episodi de pesta negra (1348). Un cop acabat l’episodi bèl·lic, l’abadia va començar a tenir abats comendataris, personatges triats per designació reial i no per la comunitat, de la que no hi tenien cap lligam. El primer abat comendatari va tenir l’oposició del darrer triat per la comunitat, que es va resistir a la nova situació durant deu anys, des del 1454 fins el 1464. Aquell primer abat comendatari va acabar excomunicat.

 

Belleperche
Abadia de Belleperche

Belleperche
Decoració de l'hostatgeria


Més endavant  es van portar a terme diverses obres de millora a l’abadia, però també es va topar amb les Guerres de Religió; els hugonots van ocupar el monestir el 1572, quan van ser expulsats van deixar el centre en flames. Hom diu que el resultat d’aquella situació fou una comunitat que no seguia cap regla, que els monjos anaven armats i que vivien en la disbauxa.

Belleperche
Abadia de Belleperche

Belleperche
Claustre


Durant el segle XVIII la situació es va poder redreçar, però la Revolució li va donar el cop de gràcia. El 1791 els deu darrers monjos es dispersaven, mentre l’abadia era venuda.

El conjunt d’edificis va passar a mans privades. Moltes construccions es van perdre. Darrerament les diverses dependències s’han anat comprant als seus propietaris i ara el conjunt d’edificis que encara existeixen és de propietat pública i en restauració.

Belleperche
Claustre

Belleperche
Abadia de Belleperche


Les construccions

L’església s’ha perdut, de les dependències que es conserven en més o menys bon estat cal esmentar el claustre gran, molt modificat en el segle XVIII i la hostatgeria, de la mateixa època.

Belleperche
Abadia de Belleperche

Belleperche
Abadia de Belleperche


Bibliografia

- J. M. Garric. Notre-Dame de Belleperche, une abbaye cistercienne en Pays Gascon. Conseil Général de Tarn-et-Garonne. 2003
 

Situació:

A ponent de Montalban (Montauban), comuna de Cordes-Tolosannes

Baldiri B. - Agost de 2009 / Actualitzat març de 2013