Monestirs
Monestirs d'Occitània
Abadia de Flaran
< anterior Inici França Occitània Gèrs

següent >

castellano
contacte

Gèrs

L’abadia cistercenca de Flaran es va fundar el 1151 des de l’abadia d’Escaladieu. Seguidament a aquesta fundació el nou establiment monàstic es va beneficiar d’una llarga sèrie de donacions de tota mena que va contribuir al seu desenvolupament i esplendor.

Segles després començaria la seva davallada; per una banda, l’establiment d’un sistema d’abats comendataris, poc vinculats a l’abadia. Per l’altra banda també va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys i més endavant encara els conflictes bèl·lics de les guerres de Religió. El 1569 el centre fou saquejat i els monjos es van veure obligats a abandonar-lo.

Flaran
Façana de l'església


Cistercencs

 

Flaran
L'església

Flaran
Interior


Filiació de Flaran
Segons l'Originum Cisterciensium (L. Janauschek, 1877)

Abadia de Morimond (Alt Marne) / 1115
Abadia d'Escaladei (Alts Pirineus) / 1137
Abadia de Flaran (Gèrs) / 1151

Flaran
La nau central


Flaran
La capçalera, exterior

Flaran
Portal entre l'església i el claustre


Restauració

A partir de 1573 va començar la seva restauració, tant física com espiritual, però mai va aconseguir recuperar el seu esplendorós i antic passat. Al segle XIII es van aixecar edificis nous. Aquest darrer episodi de prosperitat es va veure estroncat per la Revolució, que va posar a la venda les propietats del monestir (1791). El claustre fou adquirit per un antiquari, però al darrer moment es va poder evitar la seva pèrdua a canvi del portal de l’església (que més endavant seria recuperat).

Un darrer episodi trist fou l’incendi provocat que va patir el 1970 quan el seu propietari pretenia cobrar de l’assegurança. Arrel d’això es va instar la seva expropiació, passant a propietat pública el 1972. Ara el conjunt està restaurat i és accessible al públic.

Flaran
Capitell

Flaran
Claustre


Els edificis

L’abadia té una bella església cistercenca de tres naus, amb transsepte. La capçalera consta de cinc absis semicirculars, la part més antiga de l’edifici. El central és més gran i remata la nau central. La façana occidental conserva el portal de mig punt sobre el que s’aixeca una parella de finestres també romàniques i un rosetó a la part més alta. El conjunt és del segle XIII.

El claustre es troba al nord de l’església, de planta rectangular conserva una part gòtica, que hauria substituït una construcció romànica anterior. Degut als episodis bèl·lics, aquell claustre gòtic es va perdre en part i fou restaurat al segle XVI, d’una manera força simple
.

Flaran
Claustre

Flaran
Sala capitular


A continuació del transsepte nord es troba l’armarium i la sagristia i més enllà una bella sala capitular rectangular amb quatre columnes centrals. La seva façana consta d’un ampli portal amb dos finestrals, tot el conjunt amb arcs de mig punt. Sobre aquestes dependències es troba el dormitori, profundament restaurat al segle XVIII i que comunica amb el transsepte de l’església per una escala, tret característic dels monestirs cistercencs.

Es conserven també altres dependències de menor entitat, cuines, etc.

Flaran
Sala capitular

Flaran
Sala capitular


Flaran
Decoració del claustre

Flaran
Cuina

 

Bibliografia
- Marcel Durliat. Visiter l'abbaye de Flaran. Sud Ouest. 1994
 

Situació:

L'abadia de Flaran és al sud de Condòm, abans d'arribar a Valence-sur-Baïse (Gèrs, Migdia-Pirineus)

Baldiri B. - Novembre de 2009 / Actualitzat gener de 2019