Cartoixa de Notre-Dame de Durbon

Chartreuse de Durbon / Durbonis / Boachiane

Cartoixa de Durbon
Cartoixa de Durbon
Autor desconegut (s. XVII)
Museu de la Grande Chartreuse

La cartoixa de Durbon fou fundada l'any 1116 per la casa mare de la Grande Chartreuse (Isère), amb el suport del bisbe de Gap i la família Beldinard, que facilitaren els terrenys per al seu establiment. La primera època fou difícil; no fou fins al 1178, quan l'emperador Frederic I Barba-roja la dotà econòmicament i en facilità l'expansió, cosa que provocà enfrontaments amb altres estaments, especialment els templers, a causa dels drets de pastura, el principal mitjà de subsistència del monestir.

Cartoixa de Durbon
Cartoixa de Durbon
Postal antiga. Col·lecció particular

El 1405, la casa fou destruïda per un incendi provocat, però es va reconstruir gràcies a la intervenció del papa Benet XIII, que fixà un impost que afectava els habitants de diverses diòcesis de la rodalia. D'aquesta casa depenia la cartoixa femenina de Notre-Dame de Bertaud. El 1453, aquella comunitat es traslladà a un casal proper de Durbon a causa d'un altre incendi que havia afectat el seu establiment. S'hi van quedar fins al 1601, data en què la darrera cartoixana es traslladà a la casa de Prémol (Isère). Durbon fou víctima de les guerres de religió, però es va poder recuperar i mantingué l'activitat monàstica fins a la Revolució. El 1790, els cartoixans foren expulsats i les construccions caigueren en ruïna.

Cartoixa de Durbon
Cartoixa de Durbon