Abadia de Notre-Dame de Senanca

Abbaye Notre-Dame de Sénanque / Sinanqua / Sinanca / Senhanca

(Gordes / Gòrda, Valclusa)

Abadia de Senanca
Abadia de Senanca

L’abadia de Senanca fou fundada el 1148, el primer document que en fa referència data del 1150, es tracta de la donació de la vall de Senanca als primers monjos per part del senyor de Gordes, que pretenia convertir el nou monestir en lloc de sepultura i record per la seva família. Durant la segona meitat d’aquell segle l’abadia es va beneficiar d'altres donacions a favor seu, que, afegides a les adquisicions directes, van portar una època de prosperitat que va permetre la construcció d’un primer monestir.

Abadia de Senanca
Abadia de Senanca

La filiació d’aquesta casa cistercenca cal cercar-la a l’abadia de Bonnevaux (Isère), ara totalment desapareguda. Durant el segle XII es van aixecar l’església, la sala capitular i el claustre, aquest darrer completat en el segle següent. Durant el segle XIII es van acabar les obres de les dependències principals i el monestir va anar creixent en riquesa i influència, mantenia diverses granges d’explotació agrícola que asseguraven la seva subsistència. Aquesta situació de bonança es va allargar durant el segle XIV, època en què la casa va gaudir de les bones relacions amb el papat d’Avinyó que en aquella època intervenia directament en la designació d’abats.

La decadència va arribar amb el segle XV, la situació del país i la mala gestió la van deixar en perill de ruïna, situació que es volgué resoldre amb la seva unió a l’abadia de Mazan (Ardecha), el 1457. A finals d’aquell segle, la situació havia millorat i fins i tot el 1496 hom va fundar un col·legi a Avinyó per a la formació dels monjos. El 1509, fou nomenat el primer abat comendatari de Senanca i la vida monàstica va seguir en aquesta vall amb més o menys intensitat. El 1544, va ser víctima de les guerres de Religió, amb el resultat d’un saqueig i incendi que va afectar parcialment el monestir. Entre els segles XVII i XVIII es va aixecar un nou palau abacial, però la Revolució va interrompre la seva existència.

Abadia de Senanca
Abadia de Senanca
Abadia de Senanca
Abadia de Senanca

El 1791 es va posar a la venda i va passar a mans particulars, que, afortunadament, van respectar el gruix de les construccions monàstiques. El 1854, hi va tornar una comunitat cistercenca que va arribar a fundar la congregació de Senanca, amb diverses abadies que hi depenien i que va portar a terme noves construccions que s’afegirien a l’ampliació del segle XVIII. Noves dificultats es van produir a finals del segle XIX i el 1904, els monjos foren expulsats i el lloc venut. El 1921 va arribar la protecció oficial com a monument històric. El 1926 fou ocupat per una nova comunitat cistercenca, convertint Senanca en un priorat del monestir de Lerins (Alps Marítims), des del 1988 hi ha una nova comunitat, també procedent de Lerins.

Abadia de Senanca
Abadia de Senanca