Comanda de Costoja

Santa Maria de Costoja / Custodia / Priorat de Costoja

(Montferrer i Castellbò, Alt Urgell)

Comanda de Costoja
Comanda de Costoja

El lloc de Costoja és conegut des del 1015 i la seva església dedicada a Santa Maria des del 1096. Aquest territori va esdevenir propietat de l’orde de l’Hospital i el 1220 hi consta l’existència d’una comanda de la que hi depenia l’hospital de Sant Joan de Berga. Els vescomtes de Castellbò Arnau I (+1226) i Ermessenda (+1230) foren enterrats en aquesta església però arran de la seva condemna per catarisme, els seus cossos foren exhumats i retirats d’aquest lloc l’any 1269. A mitjan del segle XIII aquesta casa s’havia unit amb la comanda d’Isot i el comanador era comú. Al seu torn, i a causa de la poca vitalitat, el 1340 fou unida a Susterris, el lloc ja no tenia comunitat l’any 1752 i l’església estava arruïnada el 1860.

Comanda de Costoja
Comanda de Costoja