Convent de Sant Agustí de Torroella

Agustins de Torroella de Montgrí

(Torroella de Montgrí, Baix Empordà)

Sant Agustí de Torroella

El convent dels agustins de Torroella de Montgrí fou fundat l’any 1396, en aquell moment es va posar sota la direcció del fundador i primer prior: Ramon Duran. En aquesta casa es van celebrar diversos Capítols Provincials de l’orde, com ara el de l’any 1491. El 1584 la seva comunitat va participar en la fundació del convent de Sant Agustí de Girona.

Durant la primera meitat del segle XIX va patir els efectes de la situació social de l'època que va incidir particularment en el conjunt dels monestirs i convents del país. Durant la guerra del Francès el lloc fou desallotjat i ocupat militarment, el 1820 i durant el Trienni Lliberal la casa va acollir les comunitats agustines de Girona i de Castelló d'Empúries, però el van haver d'abandonar el 1822. El 1835 fou exclaustrat definitivament, amb una comunitat que en aquell moment només tenia 7 o 8 frares. Quan l'any 1899 Barraquer va visitar el lloc, l'església era un magatzem de fusta, el convent s'havia convertit en una escola i la capella dels Dolors continuava activa, seria incendiada el 1936 i el seu lloc ara l'ocupa una plaça.