Monestir i hospital de Sant Antoni Abat, de Barcelona

Comanda antoniana de Barcelona

Sant Antoni Abat
Sant Antoni Abat

Tot i que la fundació l’orde hospitaler de Sant Antoni es va formalitzar a mitjan del segle XIII, els antonians no van arribar a Barcelona fins el segle XV. Hi havia la voluntat de traslladar a Barcelona la comanda de Cervera (Segarra) que estava en decadència, operació per la qual es va obtenir la corresponent autorització, però que finalment no es va portar a terme.

Sant Antoni Abat
El monestir de Sant Antoni Abat, 1869
Arxiu Provincial de l'Escola Pia de Catalunya
(APEPC 11-17-22 caixa 2 núm. 17)

Els antonians van establir un hospital, església i convent a tocar de la muralla de ponent de la ciutat. La primera pedra es va posar el 1430 i l’església es va aixecar entre el 1433 i 1447. Aquest establiment exercia un control sanitari dels viatgers, sobretot en la seva entrada a la ciutat. Aquesta casa i hospital depenia, com totes les altres de Catalunya, de la preceptoria d’Olite. En el decurs dels anys els antonians i el convent mateix van entrar en decadència. El 1791 es va extingir l’orde i els pocs religiosos que encara quedaven es van anar reunint a la casa de Barcelona, que fou la darrera en tancar, el 1803 encara hi havia un canonge antonià a la casa.

El 1806 els escolapis es van fer càrrec del convent convertint-lo en una escola, segons un acord entre els antonians, l’Ajuntament de Barcelona i la mateixa Escola Pia. El 1815 ja va poder entrar en funcionament el centre docent. Quan es va enderrocar la muralla, es va edificar una escola nova al seu lloc. A finals del segle XIX es va restaurar l’edifici per adaptar-lo a les noves necessitats, modificant la façana al carrer de Sant Antoni, la que encara es conserva. Tal com també va passar en molts altres establiments religiosos, el 1909 l’Escola Pia va patir els efectes de la Setmana Tràgica, el conjunt d’església i escola es va cremar, perdent el seu mobiliari entre el que cal destacar el valuós retaule dedicat al sant titular, obra de Jaume Huguet que es coneix gràcies a fotografies antigues.

Sant Antoni Abat
Sant Antoni Abat
Sant Antoni Abat
Sant Antoni Abat
Llinda de l'hospital antonià
(APEPC 11-17-22 caixa 2 núm. 26)

Un cop superat l’episodi, el conjunt es va poder restaurar, però durant la Guerra Civil el lloc va tornar a quedar malmès, l’església va quedar en ruïnes i es va enderrocar. Ara només resta el porxo obert al carrer de Sant Antoni, que pertany a l’antic convent antonià, on encara es pot veure la tau (“T”) d’aquest orde, a més de les escoles actuals, amb façana a la Ronda de Sant Pau.

Sant Antoni Abat
Sant Antoni Abat