Monestirs de
Catalunya

Carmelites descalços

Convent de Gràcia / Josepets de Gràcia
< anterior Inici Catalunya Barcelonès Barcelona següent >
castellano
cercador contacte facebook

Barcelona

El noviciat dels carmelites descalços fou fundat el 1626 a iniciativa del senyor Josep Dalmau i la seva esposa Lucrecia Balcells, en un indret llavors solitari. Aquest orde ja tenia la casa de Sant Josep a Barcelona. La primera pedra del convent es va posar el 1628, el 1630 ja es va inaugurar.

El lloc es va posar sota l'advocació de Nostra Senyora de Gràcia. Segons la voluntat del fundador, el 1647 s'hi va traslladar el noviciat dels carmelitans de Sant Josep, de la Rambla de Barcelona, fet que va provocar picabaralles entre les dues cases. El 1650-51 va patir una epidèmia de pesta que va afectar greument la casa amb la mort de setze frares, els supervivents retornaren altre cop a Barcelona. El 1658 es va posar la primera pedra d'una nova església, obra que es donà per acabada el 1687.

Josepets
L'actual església de la Mare de Déu de Gràcia i Sant Josep

Josepets
Els "Josepets" a la plaça Lesseps
Postal antiga, col·lecció particular

Josepets
La processó del Corpus als "Josepets"
Josep Salvany, 1917
Biblioteca de Catalunya. Fons Josep Salvany


El 1808 va patir els efectes de la Guerra del Francès i els carmelitans es veieren obligats a abandonar el convent fins el 1814. El 1821 suportà una nova epidèmia de pesta. Poc després, amb els intents de supressió, els frares es traslladaren a Sant Josep de Barcelona. El 1823 hi pogueren retornar, fins que l’establiment fou suprimit definitivament el 1835. Va passar a mans particulars i el convent s'enderrocà. A partir del 1868 l'església va passar a tenir funcions parroquials. Incendiada el 1936, fou restaurada a partir del 1939.

Josepets
L'església actual


Josepets
L'església actual

Josepets
Interior de l'església


Bibliografia:
- BARRAQUER Y ROVIRALTA, Gaietà (1906). Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX. Vol. II. Imp. J. Altés y Alabart, Barcelona
- MARTÍ I BONET, Josep M. i altres (1987). Els "Josepets" parròquia de la Verge de Gràcia i Sant Josep. 300 anys d'història. Barcelona: Arxiu Diocesà

 

Situació:

L'església és a la Plaça Lesseps

   
Baldiri B. - Maig de 2006 / Actualitzat juliol de 2018