Monestirs de
Catalunya

Franciscans observants

Convent de Santa Maria de Jesús de Barcelona
< anterior Inici Catalunya Barcelonès Barcelona següent >
castellano
cercador contacte facebook

Barcelona

Es tracta d’un convent de franciscans observants fundat a iniciativa de Beltran Nicolau, que va testar a favor de l’orde franciscà amb aquesta finalitat. En el moment de la fundació també hi va participar la ciutat i la mateixa corona; Alfons el Magnànim hi va fer una aportació econòmica i el 1427 va posar la primera pedra del nou convent. Estava situat extramurs, aproximadament, a la cruïlla de l’actual Passeig de Gràcia i Aragó.

Va aconseguir una gran vitalitat i importància, entre els seus murs s’hi van celebrar diversos capítols generals i va arribar a tenir una vuitantena de membres en la seva comunitat.

Degut a la seva situació, va patir notablement els efectes del setge de 1714, que el va arruïnar. Es va poder aixecar de nou poc després, el 1722, però amb unes dimensions molt més reduïdes. Amb la Guerra del Francès, va tornar a patir els efectes bèl·lics; va quedar destruït el 1813. Es va tornar a refer (1817-18) i destruir de nou (1823), per acabar reedificant-lo a Gràcia: el convent de Jesús de Gràcia, ara parròquia de Jesús.  

Convent de Jesús de Barcelona
Detall del "Plan de Barcelone du fort de MontIoui, et leurs environs..."
amb la situació del convent, fora muralla
Gravat per Incelin (1715-1718?)
Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona


Convent de Jesús de Barcelona
El convent de Jesús, extramurs
Detall del Camp devant Barcelone (1697)
Bibliothèque nationale de France,


Bibliografia:
- Cayetano Barraquer y Roviralta. Las casas de religiosos durante el primer tercio dels siglo XIX. Tomo I. Imp. F. J. Altés y Alabart. Barcelona, 1906
 

Situació:

Ha desaparegut, era a la cruïlla del carrer d'Aragó i del Passeig de Gràcia

 

 

Baldiri B. - Abril de 2006 / Actualitzat juliol de 2018