Monestirs de
Catalunya
Benedictins Monestir de Sant Salvador de Mata
< anterior Inici Catalunya Berguedà l'Espunyola següent >
castellano
cercador contacte facebook

Berguedà

Es tracta d’un establiment monàstic de vida efímera i del que hom té poques notícies. L’any 899 el bisbe Nantigís d’Urgell va consagrar l’església monàstica i el el document fundacional s’esmentava el seu abat: Sunila. Després només es troben notícies indirectes del lloc, fent referència a límits d’altres estaments, com ara en una donació a Sant Joan de les Abadesses de l’alou del castell de l’Espunyola, el 950. És segur que encara existia el 988, quan figura en una deixa testamentària. Després el lloc quedaria sense comunitat. L’any 1040 Sant Salvador es troba formant part del patrimoni de Sant Sadurní de Tavèrnoles.

Suposat Sant Salvador de Mata
Ruïnes tradicionalment identificades amb el monestir


Tradicionalment s’ha situat aquest monestir dintre del terme de Capolat, a la part superior del cingle de Sant Salvador on hi ha restes d’un edifici en ruïnes. Darrerament J. Camprubí i R. Martí (1) han identificat les restes medievals localitzades a la part baixa del cingle, prop de l’Espunyola i dins el seu terme, com el lloc on es va fundar el monestir, teoria que confirmarien les restes arqueològiques i els escassos documents que en fan referència.

Suposat Sant Salvador de Mata
Ruïnes tradicionalment identificades amb el monestir


Bibliografia:
-
SERRA i ROTÉS, Rosa; i altres. Catalunya Romànica. Vol. XII. El Berguedà. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1985
(1) - CAMPRUBÍ I SENSADA, Josep; MARTÍ I CASTELLÓ, Ramon. El monestir carolingi de Sant Salvador de Mata (l’Espunyola, Berguedà). A Acta historica et archaeologica mediaevalia, núm. 29. Barcelona: Universitat de Barcelona, 2008
 

Situació:

1 - Situació del monestir al nord de l'Espunyola
2 - Ruïnes tradicionalment considerades com restes del monestir

 

Baldiri B. - Agost de 2011