Monestir de Sant Aniol d'Aguja

Sant Aniol de Guja / Agogiam / Sancti Andeoli de Aguga

(Montagut i Oix, Garrotxa)

Sant Aniol d'Aguja
Sant Aniol d'Aguja

Antic monestir i ara església, situat a la vall de Sant Aniol, a l'antic terme de Montagut

El monestir de Sant Aniol s’hauria establert en aquest indret muntanyós durant la segona meitat del segle IX, el 871 l’abat Racimir va demanar i obtenir de Carles el Calb la confirmació dels seus béns, unes terres que els ocupants havien obtingut per aprisió d’espais erms.

Sant Aniol d'Aguja
Sant Aniol d'Aguja

La coincidència del nom de l’abat Racimir amb el que governava el monestir de Santa Maria d’Arles (Vallespir, Pirineus Orientals) cap el 859, quan va ser atacat pels normands, ha fet pensar que es tracti del mateix personatge fugitiu de la ràtzia a qui haurien acompanyat monjos d’aquell lloc relativament proper. El document del 871 també esmenta la basílica de Sant Llorenç (del Mont) que relaciona amb aquesta de Sant Aniol el que ha fet pensar que el monestir de Sant Llorenç (Alt Empordà) s’hagués fundat des de Sant Aniol i que la comunitat s’hi va traslladar quan va desaparèixer, l'any 922. Hom coneix també que els monjos de Sant Aniol havien fundat la cel·la de Sant Martí de Talaixà, molt propera No hi ha més documentació relativa a aquesta casa fins el 1279 quan ja és una simple parròquia.

Es conserva una simple església romànica de reduïdes dimensions i de nau única que es va allargar per la façana de ponent, ampliació que ara s’ha perdut. En aquesta església aïllada es venerava sant Aniol (sant Andéol) tingut com evangelitzador de la Gàl·lia que hauria mort martiritzat el 208, les seves relíquies es conservaven al priorat de Saint-Andéol (Ardecha) una tradició sense fonament considera que sant Aniol es va refugiar temporalment en aquest indret durant les persecucions.

Sant Aniol d'Aguja
Sant Aniol d'Aguja