Priorat de Saint-Andéol
Prieuré Saint-Andéol / Bergoïate

Ardecha següent >
cercador contacte

Ardecha

L’església de Saint-Andéol es va aixecar al segle IX al lloc de Bergoïate (després Bourg-Saint-Andéol) a la riba del Roine per dignificar el sepulcre de sant Andéol (Aniol) del que s’havia descobert la seva tomba feia poc i l’afluència de devots havia fet petita. La descoberta s’havia fet a l’època del bisbe Bernoin (858) i hom considera que el rei franc Carles el Calb (840-877) va participar en la seva construcció. En època del bisbe de Viviers, Leodegari (1096-1124) es va promoure la renovació del santuari, reconstruint l’església, que el mateix bisbe va deixar a cura d’una comunitat de canonges de Sant Ruf. L’edifici fou consagrat el 1119 pel papa Calixt II. L’església i canònica van patir destruccions el 1562 arran de les guerres de Religió, després va passar una època de decadència coincidint amb la que patia el mateix orde de Sant Ruf que fou suprimit el 1774, poc després arribaria la Revolució que tancaria l’església al culte dedicant-la a temple de la Raó. Ja al segle XIX es va restaurar, recuperar el culte a l’església i de les relíquies de sant titular.

Saint-Andéol

Canonges de
Sant Ruf

Saint-Andéol

Sant Andéol (Aniol)

Originari d’Esmirna i deixeble de sant Policarp, cap el 166 aquest el va enviar a evangelitzar la Gàl·lia juntament amb Benigne, Andoquí de Saulieu i Tirs. Andèol es va establir a Bergoïate on va morir martiritzat el 208. El seu cos fou encadenat a una roca i llençat al Roine, però miraculosament el corrent el va deixar a terra, prop de la riba, on fou recollit per una dona pietosa que el va dipositar en un sarcòfag i el va enterrar. El lloc de sepultura es va perdre però el 858 fou descobert i hom va disposar una cripta en el mateix indret, a sobre de la qual es va bastir la capella de Saint-Polycarpe convertint-se en lloc de devoció popular. Una tradició local diu que Aniol va estar un temps establert a Sant Aniol d’Aguja (Garrotxa), on es va aixecar un petit monestir a l’època de l’expansió del culte al sant.

Saint Andéol
Sant Andéol