Monestirs de
Catalunya

Carmelites descalces

Monestir de la Immaculada de Mataró
< anterior Inici Catalunya Maresme Mataró següent >
castellano
cercador contacte facebook

Maresme

Aquest monestir fou fundat a iniciativa de Joan Pongem, qui va deixar en testament els fons necessaris per portar-la endavant. La seva vídua, Isabel Cecília, va ingressar a l’orde carmelità a Barcelona el 1648 i el mateix any va fer-se efectiva la fundació del convent de Mataró establint-se a la casa familiar dels Pongem, que es va dedicar a la Immaculada Concepció. El 1676 van comprar un solar a Les Quintanes, més allunyat del centre, i tot seguit s'iniciaren les obres de construcció d’un nou establiment ja que la casa anterior no reunia les condicions necessàries, el 1685 fou inaugurat el nou monestir situat en el lloc que avui ocupa la plaça de les Tereses. El 1686 participaren en la fundació del convent de Lleida.

Immaculada de Mataró
La Immaculada de Mataró


Immaculada de Mataró
La Immaculada de Mataró

Immaculada de Mataró
La Immaculada de Mataró


El 1808, amb l'entrada de l'exèrcit francès a la ciutat, el monestir fou assaltat i les monges hagueren de fugir per mar i refugiar-se a Tarragona i més tard a Reus, no fou fins el 1810 que començaren a retornar a Mataró. Després de la inestabilitat generada durant el Trienni Liberal, el 1835 aquest monestir va acollir la comunitat carmelitana de Barcelona, que s’hi va refugiar. El 1885 fundaren el monestir de Puigcerdà. El 1936 el convent va resultar incendiat i enderrocat. El 1939, amb l’entrada dels franquistes les monges van poder tornar a la ciutat i obrir un nou establiment provisional, per instal·lar-se finalment (el 1954) al monestir actual, a la part alta de la ciutat, on resideixen.
 

Immaculada de Mataró
La Immaculada de Mataró

Immaculada de Mataró
La plaça de les Tereses


Bibliografia:
- RECODER, Josep (1888). Glorias Teresianas de Cataluña. Barcelona: La Hormiga de Oro
Enllaç:
- Monestir de la Immaculada Concepció

Situació:

 El monestir era a l'actual plaça de les Tereses (1). Actualment es troba al carrer Can Torner, a la part alta de la ciutat

Baldiri B. - Abril de 2006 / Actualitzat desembre de 2013