Sant Aredi d’Atane, fundador
< índex castellano >

Aredi (Yrieix, Iriès o Aredius) era un personatge de família noble (hom l’ha relacionat amb la dinastia merovíngia) nascut a Llemotges cap el 511, de jove va formar part de la cort i el bisbe de Trèveris el va educar. A causa de la mort del seu pare, va tornar a la casa familiar i cap el 570 es va dedicar a la vida religiosa, va fundar una església a Llemotges i un monestir a Atane (Attanum, al sud d’aquella ciutat) on va reunir una comunitat que seguia els ensenyaments de Basili de Cesarea i de Cassià, el fundador de Sant Víctor de Marsella. En aquest lloc va créixer la seva fama de taumaturg i també va fundar el monestir de Vigeois (Corresa). De sant Aredi hom coneix el seu testament (572) on, entre altres coses, disposava el seu enterrament a Saint-Hilaire de Poitiers, a més de donar béns a les seves fundacions monàstiques d’Atane i Vigeois. Va morir el 591 i fou enterrat a Saint-Hilaire on les seves despulles es van conservar fins el seu trasllat el 1181.

Saint-Yrieix
L'església de Saint-Yrieix