Sant Filibert de Tournus, o de Noirmoutier, abat
< índex castellano >

Sant Filibert de Tournus, o de Noirmoutier, va néixer el 616 a l’actual departament de Gers, quan tenia vint anys d’edat va ingressar al monestir de Rebais (Sena i Marne) d’on va ser abat. Finalment va deixar aquella casa i el 654 va fundar l’abadia de Jumièges (Sena Marítim) que després d’un enfrontament amb la cort també va abandonar per anar a l’illa d’Her (ara Noirmoutier, Vendée) on va fundar el monestir de Noirmoutier que aviat esdevindria una casa d’importància, que va intervenir en la creació o reactivació d’altres centres monàstics. Reconciliat amb Jumièges va voler, però, continuar a Noirmoutier, deixant al front d’aquell monestir normand a sant Acard, deixeble seu. Va morir a Noirmoutier el 685, on fou enterrat. Després les seves relíquies serien traslladades a Saint-Philibert-de-Grand-Lieu (Loira Atlàntic) i més endavant a Tournus (Saona i Loira).

Saint-Philibert
Sepulcre de sant Filibert, a la cripta de