Berenguer de Palou, bisbe de Barcelona
< índex castellano >

Berenguer de Palou fou el segon bisbe de Barcelona amb aquest nom, nebot d’aquest darrer. Va ingressar a la canònica de la catedral de Barcelona a l’època de l’episcopat del seu oncle i va esdevenir bisbe d’aquesta diòcesi el 1212. Va mantenir molta activitat al costat als reis d’Aragó (Pere el Catòlic i Jaume I) tant en afers merament polítics com directament en la lluita contra els sarraïns i va participar en croades i setges, especialment amb Jaume I en la conquesta de Mallorca (1229). A banda d’aquesta activitat bèl·lica, el bisbe va destacar de manera especial en la seva protecció als ordes mendicants que van arribar a la ciutat en la seva època, la reorganització d’altres cases monàstiques i fins i tot la fundació de l’orde de la Mercè. Morí el 1241 i fou enterrat a la seu barcelonina, el seu sepulcre es troba en un lateral de la capella de la Visitació de la catedral.

Catedral de Barcelona
Sepulcre del bisbe Berenguer de Palou (1212-1241)