Santes Maries
Maria de Cleofàs (o Clopas). Maria Salomé
< índex castellano >

Hom designa amb aquest nom a Maria de Cleofàs i Maria Salomé, deixebles de Jesús, que haurien estat presents en algun esdeveniment evangèlic. La seva poca concreció fa que sovint es confonguin i que les tradicions elaborades a partir dels relats oficials tinguin deferents interpretacions. Associades a Maria Magdalena, conegudes com les Tres Maries, aquestes van participar en l’episodi de la visita del sepulcre de Crist, ja buit.

Saintes-Maries-de-la-Mer

A banda del relat canònic, molt inconcret, limitat i que dóna peu a diverses interpretacions, hi ha una tradició que narra la seva vida després de la resurrecció. Hom les fa testimonis de l’ascensió de Crist a l’hort de les Oliveres i després acompanyant els seus fills, Maria de Cleofàs a Jaume el Menor, bisbe de Jerusalem, i Maria Salomé Jaume el Major i Joan. Després es va desencadenar una persecució contra els deixebles de Crist i hom les va arrestar, amb la Magdalena i els seus germans Llàtzer i Marta, Maximí, company de Llàtzer, Sidoni i les serventes Marcel·la i Sara, entre altres.

Pedralbes
 Les Tres Maries al sepulcre
Capella de Sant Miquel
Monestir de Pedralbes

Tots ells foren posats en una vella barca sense timó ni rems que fou portada miraculosament a la Provença. Els exiliats van desembarcar a la costa de la Camarga on van aixecar un altar i tots, excepte les Santes Maries, es van dispersar. Aquestes van romandre en aquest lloc, on hi va brollar aigua dolça de manera miraculosa, fins la seva mort, assistides pel bisbe sant Tròfim, que algunes llegendes el fan contemporani i fins i tot, acompanyant dels exiliats en la barca que va venir de Palestina. En aquell lloc es va desenvolupar la devoció popular al sepulcre de les Santes Maries i s’hi va aixecar l’església de Saintes-Maries-de-la-Mer, on encara es manté viva la veneració de les seves relíquies.

Té relació amb:
- Saintes-Maries-de-la-Mer (Boques del Roine)

Claustre de la catedral de Tarragona
Les Santes Maries

Maria de Cleofàs (Clopas). Maria de Jaume
És un personatge amb diverses interpretacions pel que fa al seu parentiu. El nom li ve del seu espòs, Cleofàs, germà de Josep o de Maria, la mare de Jesús. Considerada la mare de Jaume el Menor. Hom l’identifica amb una de les dones que va estar present en la crucifixió i en la visita al sepulcre. Formava part del grup que va fer el viatge per mar i que la va portar a la Provença. Les seves relíquies es veneren a Saintes-Maries-de-la-Mer.

Maria Salomé. O, simplement, Salomé
María Salomé seria l’esposa de Zebedeu i mare dels apòstols Jaume el Major i Joan l’Evangelista. La seva intervenció en els relats evangèlics i les tradicions posteriors és paral·lela a la de Maria de Cleofàs i, com aquesta, es venera a Saintes-Maries-de-la-Mer.

Les Saintes Maries de Provence
Detall d'una estampa del 1853