Priorat de Sant Nicolau de l'Hospitalet

Sant Nicolau de Fondarella / Sancti Nicolai de Alfandarela / Alfondarella

(el Palau d'Anglesola, Pla d'Urgell)

Sant Nicolau de Fondarella
Mapa de l'indret on es situava aquest priorat
Detall de Mapa de una porcion del llano de Urgel (sXIX?)
Biblioteca Virtual de Defensa

L’any 1221 el baró de Bellpuig, Guillem II d’Anglesola, i la seva esposa Sibil·la de Cardona van fundar un hospital de pelegrins a l’ermita de Sant Nicolau de Fondarella situada en la important via de comunicació entre Lleida i Barcelona. Era conegut amb el nom d’Hospital de Na Sibil·la. Aquella institució, amb els seus béns i rendes, fou lliurada poc després al monestir premostratenc de Bellpuig de les Avellanes perquè hi instituís un priorat. El 1224 l’abat de Bellpuig li va donar també la casa de Bonrepòs i el 1227 els fundadors van fer una nova aportació de béns a l’establiment.

Sant Nicolau de Fondarella / l'Hospitalet

Entre el 1230 i 1231 va prendre el caràcter d’abadia i el primer superior conegut d’aquesta nova fase és l’abat Bernat. Llavors tenia una comunitat de nou membres. El 1250 va tornar a ser un priorat depenent de Bellpuig, al segle XIV va entrar en decadència i el 1302 només tenia dos monjos. Més endavant va tenir abats comendataris i va mantenir activitat fins que el 1510 es va desvincular de Bellpuig, es va secularitzar i les seves rendes es van integrar a l’església de Solsona. Aquell priorat secularitzat es va suprimir el 1705. Al segle XVII el lloc ja es trobava en ruïnes, el 1825 ja no en quedava res, tot i que testimonis de l’època afirmen haver vist les ruïnes. Ara només es conserva el topònim de l’Hospitalet, un lloc entre Fondarella i el Palau d’Anglesola.