Comanda d'Horta de Sant Joan

Castell d’Horta / Orta / Sant Salvador d’Horta

(Horta de Sant Joan, Terra Alta)

Comanda d'Horta
Horta de Sant Joan

Aquest lloc fou conquerit als musulmans el 1153 i els Montcada en van prendre la possessió, tot i que la senyoria pertanyia al rei Alfons el Cast. La colonització del territori no va començar fins al 1165 quan el rei va concedir carta de població als habitants, però el 1174 ho va donar als templers i vuit anys més tard Ramon de Montcada va fer el mateix amb la seva part, assumint el Temple el ple domini del lloc.

Comanda d'Horta
Horta de Sant Joan
Església de Sant Joan

El mestre provincial atorgà una nova carta de població el 1192. El primer comanador d’Horta, Bertran Eimeric, és esmentat el 1193, i el 1236 la comanda esdevé autònoma deixant de dependre orgànicament de la de Miravet i convertint-se en una institució significativa i influent. A començament del segle XIV, quan foren suprimits els templers, la casa va passar a mans dels hospitalers, dins la castellania d'Amposta. La comanda d’Horta hauria de tenir el seu centre en el castell, ara pràcticament desaparegut, tot i que el traçat dels carrers de la part alta de la vila conserva el seu aspecte medieval.

Tradicionalment, s'admet que el convent dels Àngels (o Sant Salvador d’Horta) té el seu origen en una capella d'època templera on es mantenia un priorat, després el lloc va passar a mans dels hospitalers i més endavant el van ocupar els franciscans. També és d'origen templer l'església parroquial de Sant Joan, al centre de la població i reedificada entre els segles XIII i XIV; és de nau única i amb un absis que caracteritza la vila. Així mateix, cal esmentar la torre del Prior (o de Galindo), apartada de la població, prop del convent dels Àngels. Aquest lloc fortificat seria el centre d'una explotació agrícola de les èpoques templera i hospitalera.

Comanda d'Horta
Horta de Sant Joan