Monestirs de
Catalunya

Hospitalers

Castellania d'Amposta
< anterior Inici Catalunya Montsià Amposta següent >
castellano
cercador contacte facebook

Montsià

El castell d’Amposta es troba a la riba dreta de l’Ebre en un lloc ja ocupat en època ibèrica. La fortalesa que es va aixecar més endavant en el seu lloc era d’origen islàmic i en el segle XI fou un punt clau de la defensa sarraïna de la frontera. El castell fou conquerit pel comte de Barcelona Ramon Berenguer IV el 1148. Ja en el 1150 el lloc i el territori que l’envolta fou lliurat pel mateix comte a l’orde de l’Hospital, que poc després hi va instaurar una comanda.

Castell d'Amposta
Castell d'Amposta

Castell d'Amposta
Restes del castell
Castell d'Amposta
Base de la torre de Sant Joan

La Castellania d’Amposta va tenir la seu en aquest lloc fins que el 1280 Pere el Gran va signar una permuta amb l’Hospital, per la qual es quedava amb aquest territori a canvi d’Onda (Plana Baixa) i Gallur (Saragossa). La castellania d’Amposta va continuar nominalment tot i que el castell d’Amposta ja no era la seva seu. Amb la reorganització de l’Hospital a causa de la dissolució de l’orde del Temple, la Castellania d’Amposta va quedar integrada per les comandes d’Ulldecona, la Sènia, Horta de Sant Joan, Vilalba dels Arcs, Miravet i la casa d’hospitaleres de Sixena. Va subsistir nominalment fins la seva dissolució, el 1851.

Castell d'Amposta
Vestigis industrials

El 1384 va passar a mans de l’orde de Sant Jordi d’Alfama. Entre el 1465 i 1466 el castell fou destruït amb motiu de la Guerra Civil Catalana i mai més es va poder aixecar de la desfeta. El lloc va esdevenir una cantera de materials de construcció i més endavant s’hi van instal·lar algunes indústries (una fàbrica de sabó i més endavant molins arrossers...). El lloc encara va tenir activitat en les guerres carlines.

Actualment queda poc de l’antiga fortificació, com ara la base de la torre de Sant Joan (segle XIV) a més d’altres vestigis de les diferents èpoques per les que ha passat.

Castell d'Amposta
El fossat del castell
Pont penjant d'Amposta
Pont penjant sobre l'Ebre (1915-19, refet)

Bibliografia
- VILLALBÍ I PRADES, Mar. Catalunya Romànica. Vol. XXVI. Tortosa i les Terres de l’Ebre... Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 1997
- FUGUET SANS, Joan. Templers i hospitalers, II. Barcelona, Rafael Dalmau Ed. 1998
 

Situació:

Les restes del castell d'Amposta és l'únic que encara es pot veure de la seu de la castellania. És situat a la part vella de la ciutat, a tocar del riu i del canal de la Dreta de l'Ebre
 

Baldiri B. - Desembre de 2005 / Actualitzar agost de 2011