Monestirs
Monestirs
d'Aragó
Monestir de Santa Maria de Sixena
Monasterio de Sigena
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >
castellano
cercador contacte facebook

Osca

Fundació

El monestir hospitaler de Sixena tingué el seu origen en un establiment femení fundat el 1188 per Sança de Castella, esposa d’Alfons I el Cast; la seva filla Dolça va ingressar en aquella comunitat i la mateixa Sança s’hi va retirar el 1196.

Fou un monestir important pel que fa a la seva relació amb la monarquia, fins i tot va servir de panteó i arxiu reials. Prova d’això és que Blanca d’Aragó (1307-1348), filla de Jaume II el Just i Blanca de Nàpols hi va ingressar a l’edat de cinc anys i en fou priora.

Santa María de Sixena
Monestir de Sixena


Hospitaleres

 

Santa María de Sixena
Finestral lateral

Santa María de Sixena
Finestral de l'absis

Patrimoni

Clausura

Com altres monestirs, fou exclaustrat el 1835, però la comunitat hi va poder retornar poc després. Altre cop clausurat el 1936 amb motiu de la Guerra Civil, fou llavors que el lloc fou saquejat i incendiat. La comunitat es trobava refugiada a Butsènit (Lleida) el 1939. Ara s’ha restaurat la vida monàstica.

Santa María de Sixena
Finestral lateral

Santa María de Sixena
Finestral de l'absis


Sixena
El monestir de Sixena
Gravat de Parcerisa publicat a:
Recuerdos y bellezas de España. Aragón (1844)


Mobiliari

Bona part del seu valuós patrimoni artístic es va perdre o dispersar. En aquest capítol cal esmentar les importants restes de la decoració mural procedents de la sala capitular del monestir i que ara es troben al MNAC de Barcelona, es tracta d’una obra excepcional, malgrat el seu estat de conservació després dels danys soferts en un incendi, l'any 1936. Poden datar-se al voltant del 1200.

Santa María de Sixena
Murals de la sala capitular
Museu Nacional d'Art de Catalunya (Barcelona)

Sala capitular

Es conserven diversos elements del retaule major del monestir, obra encarregada per la priora Maria Ximénez d’Urrea (1510-1521), i que es va desmembrar amb la construcció d’un nou retaule barroc. D’autor desconegut anomenat Maestro de Sigena. Al Museo Provincial de Huesca es conserven alguns compartiments, altres al Museu de Lleida, a Toledo i altres localitzacions.

Santa María de Sixena
Murals de la sala capitular
Museu Nacional d'Art de Catalunya (Barcelona)

Retaule major

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona, es conserva un valuós retaule gòtic procedent del monestir de Sixena. El seu autor és desconegut i s'anomena Mestre de Sixena, tot i que també s'ha identificat amb Pere Serra, pintor actiu a Barcelona entre el 1357 i 1405/08.

Santa María de Sixena
Murals de la sala capitular
Museu Nacional d'Art de Catalunya (Barcelona)

Retaule gòtic

Tron Prioral de Blanca d'Aragó (1321-1325). Ara al Museu de Lleida: diocesà i comarcal. Es tracta de la cadira de la priora de l'antic cor del monestir, en ús fins el segle XVIII. El 1904 va entrar al Museu Diocesà en un estat de conservació molt deficient, ara s'ha restaurat. És una obra de fusta de pi decorada amb escenes diverses, tant en la part anterior com posterior i laterals.

Sixena
Tron Prioral de Blanca d'Aragó
Museu de Lleida: diocesà i comarcal
© Museu de Lleida: diocesà i comarcal (J.I. Rodriguez)


Al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona, es conserva un tríptic procedent del monestir de Sixena. Possiblement l'estructura actual del retaule està formada combinant compartiments d'una peça de majors dimensions. És obra de Miguel Ximénez (segle XV) i està datat en l'any 1494.

Santa María de Sixena / MNAC
Tríptic amb sants Joan Baptista, Fabià i Sebastià
Museu Nacional d'Art de Catalunya (Barcelona)


Bibliografia
- UBIETO, Agustín. El Real Monasterio de Sigena (1188-1300). València, 1966
- COMPANY, Ximo, i altres. PULCHRA. Centenari de la creació del Museu 1893-1993. Lleida: Generalitat de Catalunya, 1993
- CANELLAS, Angesl; SAN VOCENTE, Angel. Rutas románicas en Aragón. Ed. Encuentro, Madrid, 1995
- Gilart, Núria. La restauració i la conservació preventiva del Tron prioral de Blanca d'Aragó i d'Anjou. L'atzarosa vida d'un moble, a la Revista de l'Associació per a l'Estudi del Moble. Núm. 13. Maig de 2011
Enllaç
- Decoració mural de la sala capitular, al MNAC
- Retaule de la Mare de Déu, al MNAC

Situació:

Al sud-oest de Vilanova de Sixena

Baldiri B. - Desembre de 2009 / Actualitzat maig de 2012