Monestirs de
Catalunya

Benedictins
Hospitaleres

Santa Maria de la Rāpita
< anterior Inici Catalunya Montsiā Sant Carles de la Rāpita següent >
castellano
cercador contacte facebook

Montsiā

En aquest lloc es situava el castell islāmic de la Rāpita. El 1097, quan encara no s’havia conquerit, Ramon Berenguer III de Barcelona es va comprometre lliurar-lo al monestir de Sant Cugat. Més endavant, el 1150, aquesta donaciķ fou efectuada per Ramon Berenguer IV, un cop conquerida la ciutat de Tortosa.

El monestir de Sant Cugat hi va fundar un priorat el 1171 i fou dedicat a Santa Maria. Malgrat algunes diferčncies amb la mitra tortosina, bāsicament de carācter econōmic, l'establiment continuā la seva existčncia sense entrebancs a destacar. Bāsicament per motius de distāncia geogrāfica, la casa de Sant Cugat va decidir de desfer-se d'aquest lloc. El 1260 el castell i monestir foren venuts als hospitalers, que ja havien manifestat el seu interčs per aquest indret i que hi establiren una comunitat de monges.

Santa Maria de la Rāpita
Santa Maria de la Rāpita

La comunitat s’hi va establir l’any 1290, amb monges procedents del monestir de Sixena. El lloc no era adient per una comunitat de religioses a causa de la seva exposiciķ als atacs dels corsaris, fet que es va manifestar en diverses ocasions. Hi romangueren fins el 1579, quan anaren a fundar un nou establiment a Tortosa, deixant aquest abandonat.

Santa Maria de la Rāpita
Santa Maria de la Rāpita

Bibliografia:
- MICHAVILA, Ivon; FORCADELL, Antoni; VILLALBÍ, Mar. Catalunya romānica. Vol. XXVI. Tortosa i les terres de l’Ebre... Barcelona: Enciclopčdia Catalana, 1997
- FUGUET SANS, Joan. Templers i hospitalers, II. Guia de les terres de l’Ebre. Barcelona: Rafael Dalmau Ed, 1998

 

Situaciķ:

L'antic establiment de benedictins i després d'hospitaleres era al castell, ara desaparegut i que es situava al lloc del mercat municipal i voltants

 

 
Baldiri B. - Desembre de 2005 / Actualitzat octubre de 2011