Monestirs de
Catalunya

Benedictines

Priorat de Santa Maria de Penardell o Pedardell
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Pau següent >
castellano - français
cercador contacte facebook

Alt Empordà

Aquest establiment monàstic té el seu origen en una església documentada des del 1217. El 1229 el lloc es va organitzar gràcies a la intervenció de l’abat Ponç de Santa Maria de Roses que hi va establir la regla benedictina per a una reduïda comunitat doble i va nomenar els priors, Berenguer Sifred per la casa masculina i Ermessenda Sifred per la femenina. La comunitat masculina no hauria tingut continuïtat i en endavant només s’esmenten priores, possiblement els homes van integrar-se amb algun altre monestir de les rodalies. Durant el que quedava del segle XIII la casa es va desenvolupar i hi consten adquisicions de béns fetes per les monges. D’aquesta comunitat va sortir Fresca de Soler per fundar la nova casa de Santa Maria de Vilanera, el 1328.

L’any 1374 el proper monestir de Sant Miquel Ses Closes es va integrar amb aquest, acollint les tres monges que tenia i els seus béns. Sota la direcció de la priora Francesca Exelida (1396-1402) i segurament a causa de la seva decadència, la comunitat es va traslladar a Peralada on es fusionaria amb les canongesses agustinianes de Sant Bartomeu. La darrera priora, Agnès Fidella va conservar el títol a Peralada fins la seva mort, després del 1436. El lloc de Penardell hauria quedat deshabitat i va caure en ruïna, possiblement amb les seves restes s’hauria bastit l’actual mas Penardell durant els segles XVIII-XIX.

Santa Maria de Penardell
Mas Penardell


Bibliografia:
- BADIA I HOMS, Joan i altres (1989). Catalunya romànica. Vol. VIII. L’Empordà I. Barcelona: Enciclopèdia Catalana
- CLAVAGUERA I CANET, Josep (1993). Santa Maria de Penardell, monestir medieval. A Revista de Girona. Núm. 156
- MARQUÈS, Josep M. (1996). Set cenobis femenins de l’Empordà. Estudis del Baix Empordà. Vol. 15. Sant Feliu de Guíxols: Publicacions de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà
 

Situació:

El mas Penardell (29) està situat al sud-oest de Pau

 

Baldiri B. - Juliol de 2012