Monestirs de
Catalunya

Templers
Hospitalers

Comanda de Selma
< anterior Inici Catalunya Alt Camp Aiguamúrcia següent >
castellano - français
cercador contacte facebook

Alt Camp

El lloc de Selma fou la seu d’una comanda de tipus rural de l’orde del Temple, en aquest lloc ja existia una torre de defensa aixecada cap el segle X. El 1142 el castell i terme de Selma foren lliurats als templers per Guillem de Santmartí, però el primer comanador conegut no es troba fins el 1190, pel que cal pensar que aquest centre no s’organitzaria de manera immediata. A més del castell, els frares disposaven d’una casa on s’establirien: la Masó, i altres propietats i establiments dependents, com ara la mateixa església parroquial de Sant Cristòfol a la població de Selma, o la casa fortificada de Galls Carnuts, a llevant del castell.

Castell de Selma
Castell de Selma


En el moment en que els hospitalers es van fer càrrec dels béns del Temple, aquest castell no els fou traspassat a causa de la seva cessió anterior a terceres persones. Finalment va passar a l’orde de l’Hospital, però ja a l’any 1360. A causa de la seva situació de decadència, al segle XV, la comanda de Selma es va integrar amb la de Vallmoll. El castell es troba en ruïnes, i la seva capella ha desaparegut. També es conserva en ruïnes l’església parroquial de Sant Cristòfol, però es un edifici del segle XVI.

Selma
Selma i l'església de Sant Cristòfol


Castell de Selma
Castell de Selma

La Masó de Selma
La Masó de Selma
Fotografia de Lluís Porta (1933)
Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya


Galls Carnuts
Casal de Galls Carnuts, a llevant del terme

Galls Carnuts
Casal de Galls Carnuts


Bibliografia:
- PIQUER I FERRER, Esperança. Catalunya romànica. Vol. XXI. El Tarragonès... Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1995
- FUGUET SANS, Joan. Templers i hospitalers I. Guia del Camp de Tarragona... Barcelona: Rafael Dalmau Ed, 1997

 

Situació:

Des del monestir de Santes Creus surt una carretera que porta a Pontons (Alt Penedès). Passat les Pobles, al lloc de l'Arboçar, surt una pista a la dreta que porta al despoblat de Selma on hi ha el castell (4a). Abans haurem deixat, a la dreta el camí que porta a la Masó (4b). Galls Carnuts queda més allunyat, a llevant (4c)

 
Baldiri B. - Agost de 2012