Monestirs
Monestirs
d'Aragó
Monestir de Santa Maria d'Alaó
Monasterio de Santa María de Alaón
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >
castellano
cercador contacte facebook

Osca

Origen

Es tracta d’un monestir força antic, que possiblement ja existia en època visigòtica. Hom coneix el document pel qual l’establiment monàstic es va restaurar i que cal situar-lo en l’any 810. Aquesta nova fundació es va fer de la mà del comte tolosà Bigó. En aquella època el cenobi  estava consagrat a Santa Maria i Sant Pere.

L’establiment monàstic va anar guanyant en dimensions i propietats. Consta que l’any 876 la seva comunitat estava formada per 24 membres. L’any 855 Alaó va aconseguir de l’emperador Carles el Calb un precepte d’immunitat, que fou renovat per Bernat II, comte de Tolosa entre 865 i 872.

Santa Maria d'Alaó
Santa Maria d'Alaó

Benedictins

 

Santa Maria d'Alaó
Portada
Santa Maria d'Alaó
Capçalera

Estabilitat

Després d’un període de decadència, a finals del segle X va començar una època d’esplendor. Hom sap que la comunitat seguia la regla benedictina. L’abadia tornava ser objecte de cartes d’immunitat per part dels comtes i, per les seves necessitats d’organització, es va establir en diversos priorats dependents com ara Sant Climent de Torogó (Pallars Jussà), Sant Martí del Sas (Areny de Noguera, Osca), Sant Pere dels Masos de Tamúrcia (Pallars Jussà), Sant Tirs de Llastarri (Pallars Jussà) o Santa Càndida d'Areny (Osca). En època de l’abat Oriolf (968-977) es va aixecar una nova església, que es va consagrar el 977.

Dependència de Roda

Durant la primera meitat del segle XI es va incrementar el poder dels senyors sobre el monestir en un procés de secularització. Però més endavant va passar a dependre de la seu de Roda el que li conferí més estabilitat; a finals del segle XI era la canònica de Sant Vicenç de Roda qui s’encarregava de la designació dels abats.

Santa Maria d'Alaó
Interior

Santa Maria d'Alaó
Nau central
Santa Maria d'Alaó
Nau lateral

El 1103 començaren les obres d’una nova església que va consagrar el 1123 el bisbe de Roda sant Ramon, a la volta de la cripta encara es conserva una inscripció pintada que ho rememora.

A començament del segle XV l’abadia va passar a tenir abats comendataris generalment deslligats d’Alaó. La seva existència es caracteritza per la manca de vitalitat però es mantingué en activitat fins el seu tancament, el 1835. Actualment és una església parroquial.

Santa Maria d'Alaó
Capitell de la nau
Santa Maria d'Alaó
Capitell de la nau

El monestir

Actualment només es conserva l’església, l’antiga sala capitular transformada en sagristia i el recinte del claustre. És una església de tres naus i tres absis. Sota el presbiteri (alçat respecte la nau) es troba una cripta. A la sagristia es poden veure encara els arcs tapiats de la portada de la sala capitular. És interessant el paviment de còdols de l’església, però al presbiteri es conserva un important paviment decorat amb mosaic, amb una representació eucarística.

Santa Maria d'Alaó
Interior de l'església
Santa Maria d'Alaó
Cripta

Santa Maria d'Alaó
Paviment del presbiteri
Santa Maria d'Alaó
Paviment del presbiteri
Santa Maria d'Alaó
Restes de la sala capitular

Santa Maria d'Alaó
Inscripció fundacional amb el nom del bisbe Ramon
Santa Maria d'Alaó
Cadirat del cor
Santa Maria d'Alaó
Paviment de còdols

Bibliografia
- Jo
rdi Boix i Pociello. Catalunya romànica XVI la Ribagorça. Enciclopèdia Catalana. Barcelona, 1996
 

Situació:

El monestir està situat a Sopeira, a la riba del Noguera Ribagorçana,
aigua avall de la presa d’Escales

Baldiri B. - Gener de 2010 / Actualitzat desembre de 2016