Canònica de Sant Vicenç de Roda

Priorat de Roda / Catedral de Roda d’Isàvena / Isábena / Monasteri Rotensi

(Isàvena, Osca)

Catedral de Roda
Catedral de Roda

Després d'algun intent fallit de crear el bisbat de Ribagorça, no fou fins a l'època de Ramon II (comte de Ribagorga entre el 954 i 961), que aquest territori es va independitzar eclesiàsticament de la diòcesi d'Urgell i va establir una seu episcopal a Roda, l'any 956. Així, el comtat de Ribagorça aconseguia tenir un bisbat afí als seus interessos, en aquest sentit, el primer bisbe de la diòcesi fou Odesind, fill del comte.

Catedral de Roda
Catedral de Roda

El nou bisbe va organitzar la diòcesi, que ja estava ben estructurada el darrer quart del segle X, després de consagrar diverses esglésies de la demarcació i intervenir en la vida dels monestirs (Alaó, Ovarra, Lavaix...). Pel que fa al capítol de canonges de la mateixa catedral, estaria ja organitzat el 970 i en aquell moment era seguidor de la regla aquisgranesa. L'any 1006 la seu de Roda fou víctima d'una ràtzia islàmica que va fer trontollar la seva existència, el bisbe Eimeric fou empresonat i després va haver de maldar per recuperar tot el que s'havia malmès amb l'ocupació sarraïna. Sota l'episcopat de Ramon Dalmau (1077-1094) es va reformar a fons la diòcesi i la mateixa canònica (1092), que va adoptar la regla de Sant Agustí. La comunitat estava molt vinculada amb el bisbat i, de fet, era l'encarregada de l'elecció del prelat.

Un personatge destacat, i més endavant objecte de devoció, fou el bisbe sant Ramon (1104-1126), que anteriorment havia estat prior de Sant Serni de Tolosa. El 1149, després de la conquesta de Lleida per part dels comtes Ramon Berenguer IV de Barcelona i Ermengol VI d'Urgell, la seu episcopal es va traslladar a aquella ciutat. Amb tot, la comunitat de canonges va quedar-se a Roda, on va continuar la seva activitat, amb més o menys intensitat, fins a la desamortització.

Catedral de Roda
Catedral de Roda
Catedral de Roda
Catedral de Roda

El conjunt de la catedral està format per l’església, el claustre amb algunes dependències annexes i el palau prioral. Una primera església fou consagrada en aquest lloc el 957, edifici que fou saquejat pels musulmans el 1006. Es va restaurar amb posterioritat, durant la primera meitat del segle XI, amb el temps en van anar fent modificacions i reformes, durant gairebé dos segles. Es tracta d’una església de planta basilical, amb tres naus. La portada principal, sota un atri és del segle XIII. Sota el presbiteri se situa una àmplia cripta on es conserva el sarcòfag de sant Ramon. Té restes importants de pintures murals.

Al nord de l'església es troba el claustre, una construcció que podria situar-se entre els segles XII i XIII, els capitells són senzills i actualment es conserven amb desperfectes perquè van quedar afectats quan es van tancar les galeries amb obra. Caracteritza aquest espai l'important conjunt d'inscripcions funeràries que conté. La catedral de Roda conserva encara un valuós conjunt d'objectes i mobles de diverses èpoques. Aquesta col·lecció va perdre algunes de les peces més rellevants en un robatori el 1979, algunes es van poder recuperar, però d'altres es van perdre, sembla que definitivament.

Catedral de Roda
Catedral de Roda