Monestirs
Monestirs
d'Aragó
Monestir de San Adrián de Sasabe, Sasau, Sasave
Monasterio de San Adrián de Sasabe
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >
castellano
cercador contacte facebook

Osca

Origen

L’origen del monestir de San Adrián de Sasabe és visigòtic, però no es disposa de dades més exactes de la seva fundació. Hom sap que aquest cenobi es va utilitzar com a refugi dels bisbes de la diòcesi d’Osca quan aquesta ciutat fou presa pels àrabs (719), passant a ser, de fet, la seu episcopal, compartida amb altres centres de la zona. La diòcesi d’Osca no es va restaurar fins l’any 1096. El lloc de Sasabe és documentat per primer cop a mitjan del segle XI, quan el centre es va reformar i va rebre diverses donacions. Possiblement, fou en aquell moment que es va refer l’església, consagrada el 1100.

San Adrián de Sasabe
San Adrián de Sasave


Benedictins

 

San Adrián de Sasabe
Portada principal

San Adrián de Sasabe
Portada principal


El Sant Calze

En aquest monestir es va guardar uns anys el Sant Calze (considerat per alguns el Greal), que ara es conserva a la catedral de València. Aquesta peça procedia de Roma d’on va ser portat a mitjan del segle III amb l’afany de protegir-lo. La tradició diu que aquest calze va passar també per altres monestirs de la zona (Siresa, San Juan de la Peña...)

San Adrián de Sasabe
Portada principal


L’església

L’església és la única resta visible de l’antic monestir. Degut a la seva situació, aigua amunt de Borau, a la confluència de dos rius i en un lloc molt baix, es conservava mig coberta de terra, de manera que s’utilitzava com capella, entrant pel finestral sobre la porta principal. Ara s’ha retirat la terra i s’ha condicionat per treure-li l’aigua.

Aquesta església és de nau única, molt senzilla. La portada principal té una columna i capitell a cada costat. Al nord es conserva una torre i al sud una segona porta, més senzilla que l’anterior. És ben possible que sota la terra dels voltants pugui encara trobar-se restes de les altres dependències monàstiques.

San Adrián de Sasabe
La nau

San Adrián de Sasabe
Interior de l'església


San Adrián de Sasabe
Portada lateral

San Adrián de Sasabe
L'absis

San Adrián de Sasabe
L'església de Sasabe


Bibliografia
- Angel Canellas, Angel San Vicente. Rutas románicas en Aragón. Ed. Encuentro, Madrid, 1995
 

Situació:

Aigua amunt de Bourau, al nord de Jaca

Baldiri B. - Desembre de 2009 / Actualitzat juny de 2011