Monestir de San Miguel de Bárcena

Monasterio de Bárcena / S Micaelis de Varzena

(Tineo / Tinéu, Astúries)

San Miguel de Bárcena
San Miguel de Bárcena

Es tracta d’una antiga fundació monàstica impulsada per la poderosa família asturiana dels Vela, concretament pel comte Froila i la seva esposa Totilde, besavis materns de Piniolo Jiménez, qui més endavant portaria a terme la fundació de San Juan de Corias. L'església, dedicada a sant Miquel, ja pertanyia als fundadors des del segle IX. Tot i que es desconeix la data exacta de la fundació del monestir, se suposa que aquesta es va fer a partir del 922. Tanmateix, hi ha constància que ja existia l'any 937.

San Miguel de Bárcena
San Miguel de Bárcena

Era un monestir femení, del qual s'esmenten algunes abadesses de la família dels fundadors. Sembla que es tractava d’un establiment de tipus familiar, sota la tutela de la casa comtal. Hom ha considerat que podria haver estat una casa mixta, amb una comunitat masculina i una altra de femenina que compartien la mateixa església. Els monjos hi són esmentats a partir de l'any 1006, conjuntament amb la comunitat femenina, de fundació més antiga. En època del comte Piniolo, el monestir fou beneficiari de donacions que en van incrementar el patrimoni, així com de privilegis, com el que li fou atorgat l'any 1010 per Alfons V de Lleó, interpretat com un pas previ per a la seva transformació definitiva en un monestir masculí.

L'any 1044, amb la fundació de San Juan de Corias, San Miguel de Bárcena passaria a dependre d'aquest, tot i mantenir la figura de l’abat. A partir del 1162, sembla que es consolidà com a priorat, administrant els béns sota la tutela de Corias. En aquesta època, es degué reconstruir completament l'església, deixant-hi únicament alguns elements de l'estructura anterior, que encara es poden veure. La casa de Bárcena va seguir la mateixa evolució que l'abadia de Corias, incloent-hi la seva integració a la Congregació de San Benito de Valladolid. Un petit priorat i les funcions parroquials es van mantenir fins a la desamortització, l'any 1835.

San Miguel de Bárcena
San Miguel de Bárcena
San Miguel de Bárcena
San Miguel de Bárcena
Finestra de l’església preromànica
San Miguel de Bárcena
San Miguel de Bárcena
San Miguel de Bárcena
San Miguel de Bárcena
Restes de la porta nord

Bibliografia:
  • FLORIANO LLORENTE, Pedro (1975). El monasterio de S. Miguel de Bárcena. Archivum, núm. 25
  • GARCÍA ÁLVAREZ-BUSTO, Alejandro; ed. (2020). Asturias monástica. Catálogo de monasterios y revisión histórica arqueológica (siglos XI-XIX). Vol. 1. Anejos de Nailos n.º 7. Ovedo: KRK Ed.
  • GARCÍA GUINEA, Miguel Ángel; dir. (2006). Enciclopedia del Románico en Asturias. Aguilar de Campoo. Fundación Santa María la Real
  • MARTÍNEZ VEGA, Andrés (2011). Monasterios medievales de Asturias. Oviedo: Cajastur, 2011
  • YEPES, Fray Antonio de (1960). Crónica General de la orden de San Benito. Madrid: Atlas

Situació:
Vista aèria

El monestir és a Bárcena del Monasterio, terme de Tineo, a ponent d’aquesta localitat