d'Astúries
Monestir de San Miguel de Bárcena
< anterior Inici Espanya Astúries següent >

Astúries

Es tracta d’una antiga fundació monàstica impulsada per la poderosa família asturiana dels Vela, concretament el comte Froila i la seva esposa Totilde, besavis materns de Piniolo Jiménez, que més endavant portaria a terme la fundació de San Juan de Corias. Aquesta església dedicada a sant Miquel ja pertanyia als fundadors des del segle IX. Tot i que hom ignora la data exacta de la fundació de la casa, aquesta consta que ja existia l’any 937.

San Miguel de Bárcena

Benedictines

S’esmenten algunes abadesses de la família dels fundadors, devia tractar-se d’un monestir de tipus familiar sota tutela de la casa comtal. Hom ha considerat que es tractaria d’una casa mixta, amb una comunitat masculina i una altra femenina que compartien la mateixa església. Els monjos surten esmentats a partir del 1006, conjuntament amb la comunitat femenina, més antiga. En època del comte Piniolo el monestir fou beneficiari de moltes donacions que van incrementar el seu patrimoni, a més de privilegis atorgats al seu favor.

Finestral de l'església primitiva

Amb la fundació de San Juan de Corias, San Miguel de Bárcena passaria a dependre d’aquell, i a partir del 1162 sembla que va quedar com a priorat seu, i administrava els béns sota la tutela de Corias. En aquesta època s’hauria refet completament l’església, deixant únicament algun element de l’anterior, que encara es pot veure. La casa de Bárcena va seguir els mateixos esdeveniments que l’abadia mare de Corias, com ara la seva integració a la Congregació de San Benito de Valladolid. El priorat es va mantenir fins la desamortització, el 1835.