d'Astúries
Monestir de Santa María de Obona
< anterior Inici Espanya Astúries següent >

Astúries

Malgrat la poca fiabilitat dels documents que ho confirmarien, aquest monestir és un dels més antics del Principat. Hom situa aquesta fundació en l’any 780 i la realitzaria Adelgaster, fill del rei asturià Silo. A banda d’aquesta tradició, hom sap que durant el segle XI el lloc estaria ocupat per una comunitat mixta sota la direcció d’abats i abadesses. El primer document segur d’aquest establiment monàstic data de l’any 1022. Durant el segle XI es formaria el seu ampli domini patrimonial, fet a base de donacions per part de la reialesa.

Santa María de Obona

Benedictines

La darrera abadessa coneguda figura esmentada l’any 1113, a partir d’aquell moment es reestructuraria la casa, alliberant-la de la condició de familiar, deixant únicament monjos i posant-la sota la Regla de Sant Benet. En aquesta època s’hauria bastit l’església romànica que encara es conserva. Aquest període de prosperitat s’allargaria durant els segles següents.

Crist romànic, conservat a Obona

Durant el segle XV la casa va patir els efectes de la inestabilitat de la regió, situació que s’agreujaria amb l’entrada d’abats comendataris i els enfrontaments que culminaren amb l’incendi del monestir. El 1536 el papa va suprimir el règim d’abats comendataris i el 1538 la casa va entrar a formar part de la Congregació de San Benito de Valladolid. Aquesta nova situació va donar entrada a un nou període d’estabilitat que li va permetre emprendre obres de millora de la casa tant pel que fa al mobiliari com les mateixes dependències monàstiques, obra que va començar el 1658 però que va quedar inacabada. El 1661 s’hi va establir un col•legi, que el 1693 fou traslladat a Santa María de Obarenes (Burgos). Ja al segle XIX el monestir va patir els efectes de la guerra del Francès, el Trienni Liberal i finalment la desamortització de 1835. Actualment continua amb la seva funció l’església parroquial dedicada ara a San Antolín, la resta de dependències monàstiques pateixen l’estat d’abandonament.